Vad är en kalciumkanal?

March 7

Ett kalciumkanal är en struktur i kroppen vilket tillåter celler att överföra laddningar till varandra. Dessa avgifter transporteras på en kalciumjoner som kan resa fritt fram och tillbaka genom kalciumkanalen. Det finns ett antal olika typer av kalciumkanaler, som bryts av känslighet och hur de beter sig. Denna anatomiska strukturen är en del av en familj av liknande strukturer kända som jonkanaler.

Kalcium kanaler hittas på platser som muskler, gliaceller och neuroner. Dessa typer av celler är kända som "exciterbara" celler. Olika kalciumkanaler arbetar på olika sätt, men den allmänna tanken är att strukturen är gjord av proteiner som är känsliga för elektriska impulser. När proteinerna får rätt signal, de öppnar kalciumkanal, vilket gör en jon att flöda över kanalen till en annan cell.

Joner bär en liten elektrisk laddning som kan stimulera något som en muskelsammandragning, frisläppandet av ett hormon, eller bränning av en signalsubstans. Vid varje givet tillfälle, tusentals joner rör sig kalciumkanalerna i kroppen, signalerar olika aktiviteter, allt från hjärtslag till tal. Olika typer av kalciumkanaler uppträda på lite olika sätt, eller är känsliga för vissa typer av kalciumjoner, vilket gör att kroppen stor kontroll över hur och när dessa strukturer är aktiva.

Man skulle kunna tänka mig en kalciumkanal som en telefonlinje mellan celler. Linjen är alltid redo att användas, och det svänger i handling när någon plockar upp telefonen och slår ett nummer, eller när en kalciumjon visas på ena änden av linjen med målet att hamna på den andra sidan. När jon når sitt mål, förändringen i elektrisk potential i destinationscellen orsakar att något ska hända, precis som ett telefonsamtal be någon att plocka upp lite mjölk i butiken leder så småningom i en kanna mjölk förekommer i kylskåpet.

En klass av läkemedel som kallas kalciumkanalblockerare eller kalciumantagonister används för att hantera en mängd olika medicinska tillstånd. Traditionellt är dessa läkemedel som används vid behandling av högt blodtryck. Drogerna blockerar verkan av kalciumkanaler i hjärtat, vilket innebär att hjärtat drar mindre, eftersom den tar emot färre meddelanden att göra det, och detta i sin tur minskar blodtrycket. Dessa läkemedel används också för att hantera vissa neurologiska sjukdomar, tillsammans med frågor som migrän.

  • Migrän och annan neurologisk smärta kan svara bra på en kalciumantagonist.
  • Kalciumantagonister kan användas för behandling av angina.
  • Kalciumantagonister används för att sänka blodtrycket nivåer.