Vad är bitterballen?

May 29

Bitterballen, även kallade holländska strömstare, är en traditionell häftklammer av holländska köket. De är ungefär motsvarar köttbullar eller kroketter, men är friterade snarare än stekt eller bakad. Anses ett mellanmål i stället för en måltid, dessa köttbaserade savories visas ofta på puben menyer eller på traditionella menyer som aptitretare och kan serveras som smårätter på fester och festivaler.

Det finns ett antal varianter på grundreceptet, men i allmänhet är bitterballen består av en ragu på kött, köttbuljong, mjöl, smör, persilja, salt och peppar. Köttet är traditionellt nötkött, men kan vara kalvkött eller kyckling, och är antingen hackad eller hackas. Vanliga recept tillsatser inkluderar muskot, Worcestershire sås, citronsaft, lök, champinjoner, tärnad morot och curry. Alla ingredienser kokas tillsammans och sedan kylas tills blandningen blir fast.

När fungerande, är köttblandningen rullas till bollar och belagd i en blandning av ägg, mjölk och ströbröd. De bitterballen sedan friterad i fett eller olja tills de är knapriga och bruna och serveras varm. De är oftast åtföljs av en senap dipsås. Receptet är nästan identisk med en annan holländska mellanmål häftklammer kallas kroketten. Den enda skillnaden är att kroketten är korvformad medan bitterballen är runda.

Starka indikatorer finns som denna maträtt utvecklats på samma sätt som många recept utvecklat: som ett sätt att använda upp resterna, såsom stekt oxe. Den kvarvarande kött blandades med buljong och bröd för att göra en gryta. Under den spanska ockupationen av det sena 1500-talet och början av 1600-talet, är det sagt att spanska soldater antog skålen och började Panering och stekning blandningen i en tidig version av bitterballen. Den första moderna bitterbal sägs ha gjorts av puben ägaren Jan Barendzbe fru och introducerade till bar beskyddare vid sin anläggning.

Namnet på skålen bokstavligen betyder "bitter boll." Detta är inte en indikator på smaken, utan snarare det faktum att dessa tilltugg var avsedda att serveras med en bittertje, ett litet glas en holländsk sprit något liknande gin. De förblir ett populärt komplement till alkoholhaltiga drycker i pubar och barer.

Traditionellt visas skålen endast på platser som har en betydande nederländska befolkningen, till exempel Nederländerna, Nederländska Antillerna, Indonesien, Belgien och Surinam. Framväxten av holländska rätter på den internationella arenan har dock lett till en uppsjö av recept variationer på Internet matlagningsplatser. Skålen har också gjorts på TV matlagning visar.

  • Bitterballen visas bara i Nederländerna och på andra platser som har en betydande nederländska befolkningen, såsom Nederländska Antillerna, Indonesien, Belgien och Surinam.
  • Bitterballen kan göras med nötfärs, kyckling eller kalvkött.