Vad är Hemgift trakasserier?

March 23

Hemgift trakasserier i samhällen som har hemgift tullen är ett försök att få mer pengar eller varor från en wifeâ € s familj efter äktenskapet. Om hustrus familj inte eller inte kan uppfylla, kan övergrepp och tortyr följa. Bruket används också för att befria mannen att gifta annan, kanske någon med en större hemgift. Offren kan mördas eller drivas till självmord genom upprepade övergrepp. Denna fråga har identifierats och forskat främst i Indien.

Med öppnandet av Indiens till fler västerländska influenser, inklusive konsumism, har klyftan mellan rika och fattiga ökar. Hemgift har urartat till ett sätt att skaffa eller öka rikedom av make eller hans familj, med hjälp av hemgift trakasserier som en form av utpressning. Misshandel och psykisk tortyr är vanligt, liksom hot om skilsmässa och även kidnappning. Den indiska tabu mot skilsmässa hindrar kvinnorna från att helt enkelt lämna äktenskapet och de ofta begå självmord, driven av hopplöshet.

De anhöriga till kvinnor måste parera upprepade krav på fler och fler betalningar, snarare än att bara lösa hemgiften vid bröllopet. En trend av könsbaserade aborter i Indien har noterats, så att familjerna inte behöver ge hemgift eller bli föremål för hemgift trakasserier när det blir dags för döttrar att gifta sig. Problemet är särskilt utbredd i flera landsbygds delar av landet där utbildningen saknas.

Nyligen har hemgift trakasserier av män kommit under granskning. Vissa kvinnor använder hemgiften lagen att hota sina män med falska anklagelser om de inte uppfyller sina krav. Kritiker av Hemgift förbudslagen och våld lagar i Indien har påpekat att de donâ € t ta våld mot män i beaktande, och istället flytta bevisbördan på den anklagade. De män kan arresteras och fängslas utan någon undersökning.

Vissa män har varit föremål för hemgift kidnappning av familjer som inte har råd med en stor äktenskap betalning. De män brukar utbildade med goda karriärmöjligheter eller från välbärgade familjer som normalt skulle betingar ett enormt hemgift från brideâ € s familj. De bortförda, hålls fången, och tvingas till äktenskap. Kriminella gäng går in i denna praxis, tjänar stora provisioner för sina insatser. De flesta av dessa kidnappningar är centrerade i Bihar, Indiaâ € s fattigaste stat.

Förebyggande av hemgift trakasserier beror till stor del på utbildning och stöd. Grupper som bildats för att tala ut mot hemgift försöka verkställa de lagar mot hemgift trakasserier och hitta en mer balanserad lösning som inte hamnar victimizing män. Förespråkarna försöker utbilda kvinnor och hjälpa dem att förbättra sin intjäningsförmåga och självkänsla. Genom stark lobbying mot kvinnlig barnamord och hemgift anpassade sig, förespråkare hoppas att eliminera vad de ser som den föråldrade och förtryckande behandling av både män och kvinnor.

  • Hemgift trakasserier har associerats med Indien.