Vad är en akustisk gitarr?

December 1

Långt innan elgitarr kom, den ihåliga kroppen akustisk gitarr satt sina spår i musikvärlden. En akustisk gitarr traditionellt inte använder förstärkning bortsett från den naturliga ljud som produceras av strängvibrationer studsar inuti ihåliga hålrum som gör upp gitarren kropp. Genom att använda ett öppet hålrum för att producera ljud, har den akustiska gitarren funktionerna i ett mångsidigt och portabelt instrument populär bland musiker över många genrer.

En akustisk gitarr skiljer sig från en elgitarr i sin metod för ljudproduktion, utan även i sin enkelhet: de flesta akustiska gitarrer kommer inte med några elektronik för att producera förstärkning, även om fler och fler akustiska gitarrer kommer lager med mickar som låter gitarren till spelas med eller utan en förstärkare. En akustisk gitarr bygger istället på akustiken i gitarrkroppen, vilket gör att ljudet studsar runt inuti den ihåliga hålrum och fly genom ett ljudhål under strängarna.

Processen går ungefär så här: strängarna vibrera när slog, skapar ljud. Men eftersom strängar bara vibrerar så mycket och kan skapa endast en liten mängd av ljud, är den akustiska gitarren utformad så att strängarna att vibrera genom bron gitarren, och i sin tur, locket - eller ansikte - av gitarren . Denna vibration sedan förstärks av den ihåliga kroppen av gitarren och släppte igenom ljudhålet. Ljudet i sig produceras naturligt och förlitar sig inte på någon extern förstärkning, även om det finns mickar tillgängliga för att förbättra ljudet av akustisk gitarr i ungefär samma sätt elgitarrer fungerar.

En akustisk gitarr är också känd för sitt utseende: den vanligaste akustisk gitarr karosseriform kallas dreadnaught och kan har en genomskärning så att spelaren kan komma åt band närmast kroppen av gitarren. Gitarren kan funktionen olika dekorationer såsom utsmyckade plocka vakter eller rosetter - dekorativa inlays - runt ljudhålet.

Den akustiska gitarren måste noggrant konstruerad för att skapa en önskvärd och unikt sound. Guitar byggare, även känd som luthiers, använder ett system med hängslen för att skapa själva kroppen, och material måste väljas med omsorg för sina ljudöverförings kvaliteter. Luthiers använder också deras bindningsmaterial noga, väljer vissa lim och finish som inte kommer att minska den totala ljudkvaliteten för instrumentet.

Andra faktorer kan påverka ljudet som produceras av den akustiska gitarren. Till exempel använder klassisk gitarr en liknande ljud produktionsmetod men använder nylonsträngar istället för de vanligare stål strängar, som producerar en mindre skarp ljud oftast hörs i klassisk musik. Woods, lim, strängar, formen på kroppen, och många andra överväganden kan också påverka tonen.

  • Akustiska gitarrer är populära bland musiker.
  • Många gitarrförstärkare tillverkare har en linje av produkter tillverkade speciellt för akustiska gitarrer.
  • Till skillnad från akustiska gitarrer, måste elgitarrer anslutas till en förstärkare.
  • En akustisk gitarr.
  • Akustiska gitarrer är ofta försedda med bronssträngar som är kända för att producera en klar ton.
  • Vibrationerna från strängarna ger ljudet av en akustisk gitarr.