Vad är Hyponatremi?

November 24

Hyponatremi är en medicinsk term som hänvisar till en farligt låg nivå av natrium i kroppen. Natrium, tillsammans med andra elektrolyter, är en avgörande mineral i människoföda som hjälper till att transportera vatten genom kroppen, och hjälper till att reglera nerver och viktiga organ såsom hjärta. När en mänsklig kropp upplevelser hyponatremi, kan resultaten vara dödlig om villkoret inte är snabbt beaktas. Vissa människor är mer i riskzonen för detta tillstånd än andra, och i samtliga fall prognosen är bäst om problemet identifieras tidigt.

Lyckligtvis är sant hyponatremi mycket sällsynt. Det finns ett antal orsaker till tillståndet, även om den mest allmänt kända är vattenförgiftning. Vattenförgiftning händer när någon förbrukar en överdriven mängd vatten, kraftigt späda koncentrationen av elektrolyter i blodet. Tillståndet kan också uppstå när någon svettas överdrivet, att förlora en stor mängd elektrolyter, eller hos äldre patienter som inte kan reglera sin interna elektrolytbalansen samt. Eftersom det har många orsaker, kan tillståndet ibland indikera ett medicinskt problem som behöver behandlas.

De tidiga tecken på hyponatremi inkluderar kräkningar, illamående, huvudvärk och en allmän känsla av obehag. Om villkoret inte är identifierad och behandlas, kommer patientens tillstånd förvärras, och han eller hon kan få kramper, ett tillstånd av dvala, eller, i extrema fall, koma. Eftersom symtomen är vaga, läkare måste vara uppmärksamma för patienter som verkar ha en förändrad medvetandegrad och är i riskzonen. Om du får symtom och du har druckit mycket vatten eller utövar kraftigt, bör du uppmärksamma den behandlande läkaren.

För att korrigera hyponatremi, kommer en läkare administrera intravenösa elektrolyter, eller har patienten ta dem med munnen. Om det upptäcks tidigt, kan tillståndet ganska lätt att behandla, men i mer extrema fall, är mer osäkert prognosen. När patienten har stabiliserats, är det viktigt att identifiera den grundläggande orsaken till villkoret att se till att villkoret inte kommer att hända igen, och för att behandla eventuella underliggande medicinska tillstånd.

Högpresterande idrottsmän löper störst risk för hyponatremi, eftersom de tränar hårt, förlorar elektrolyter genom svett, och dricka mycket vatten för att stanna hydratiserade. För att förhindra att conditon bör idrottare alltid konsumera elektrolyter med deras vatten, och bör vara medvetna om sina fysiska begränsningar. Athletic tränare bör hålla ett öga på de män och kvinnor under deras vård för att fånga tidiga varningstecken och ta itu med dem.

  • Salt piller, som ibland används för att behandla hyponatremi.
  • Intag av stora mängder vatten utan elektrolyter kan leda till hyponatremi.
  • Hyponatremi kan orsaka illamående.
  • I extrema fall kan hyponatremi orsaka koma.
  • En huvudvärk kan vara ett tecken på hyponatremi.