Vad är Earth Hour?

November 16

Earth Hour är en internationell händelse som äger rum i slutet av mars varje år. Deltagare i Earth Hour uppmuntras att vända alla sina onödiga belysningen under en timme, med början vid 8:00. Händelsen är utformad för att uppmärksamma frågan om bortkastade el, och påpeka att små åtgärder kan göra en betydande skillnad i elförbrukningen. Earth Hour sammanfaller också med National Dark Sky Veckan i USA, en vecka när människor vidta åtgärder mot ljusföroreningar genom att stänga av ovidkommande ljus.

Den första Earth Hour ägde rum i Sydney, Australien, 2007. Evenemanget sponsrades av svenska grenen av Världsnaturfonden (WWF) och Sydney Morning Herald. Under evenemanget, efterfrågan på Australiens elnät minskade med cirka 10%, vilket motsvarar en betydande minskning av utsläppen som skapats under elproduktion. År 2008 var händelsen upprepades med städer över hela världen, uppmuntrar internationellt deltagande.

Kritiker av Earth Hour hävdar att minskningen uppnås under den timme av mörker är obetydlig. Dock är Earth Hour en symbolisk händelse. Deltagarna påpekar att om folk gjorde små medvetna val för att minska elförbrukningen, dessa val lägga upp, och förhoppningen är att Earth Hour deltagare kommer att fortsätta att minska energianvändningen under hela året, inte bara under Earth Hour.

Evenemanget främjar också användningen av energieffektiv belysning och politik i företag som uppmuntrar energieffektivitet. Målet med Earth Hour är att ansluta människor med frågan om den globala uppvärmningen på en omedelbar nivå, visa dem hur de kan göra en skillnad. Att delta i Earth Hour är mycket lätt, vilket gör händelsen enkelt att ordna för samhällen som vill stödja det.

Arrangörerna av Earth Hour vill påminna deltagarna att endast onödiga lampor och apparater skall vara avstängd under Earth Hour, och att människor som känner behovet av att använda ljus bör använda produkter såsom soja ljus, som inte producerar skadliga utsläpp. Lampor och apparater som måste lämnas på av säkerhetsskäl, såsom nattbelysning i parkeringsplatser bör inte stängas av, även om människor uppmuntras att använda energieffektiva lampor och apparater. Förutom att bidra till att bevara miljön, energieffektiva lampor och apparater sparar också pengar.

  • Earth Hour är en internationell händelse som inträffar varje år i slutet av mars.
  • Earth Hour sammanfaller med national Dark Sky Week.
  • Även om alla icke-väsentliga lampor bör vara avstängd under Earth hour, är det bäst om lampor som är kvar på energieffektiva, som lågenergilampor.