Vad är en Bow Drill?

October 5

En båge borra är en enkel anordning gjord av trä och rep som vanligtvis används för att starta bränder. På grund av sin enkla utformning och användning, har den använts för åldrar från olika kulturer och civilisationer. Även om den främst används för brand start, har det också spåras tillbaka till tandvård och träbearbetning praxis. En båge borra består av fem grundläggande komponenter: fyra träbitar och en längd på repet. Dessa används för att stå borren, eller spindel, vertikalt så att den kan gnuggas fram och tillbaka. Processen skapar friktion, vilket skapar gnistor och sedan eld.

Historiker spåra fören borra hela vägen tillbaka till omkring fjärde årtusendet fvt, där bevis det användes av babylonierna och egyptierna. Under hela sin långa historia, har det använts som en forntida tandverktygs för att borra hål för att installera rudimentära hängslen-samt en träbearbetning anordning för borrning precisa hål. Även gamla, har fören borra långt ifrån outlasted dess användning. Även i modern tid, kan kunskap om rosett borrar vara mycket användbar för den frilufts; förmågan att utforma en brand utrustad med något annat än en kniv, kan vissa rep och tillgänglig trä bestämma skillnaden mellan liv och död i det vilda.

För att göra en båge borr, måste man börja med en längd av rep och en bra utomhus kniv. För fören avsnittet hitta en bit av smal trä, såsom ett litet träd lem eller planta. Ta repet och knyta den till varje ände av bågen. Nästa, hitta en platt bit av trä, såsom en fast bit tjock bark. Detta kallas vänteläge. Rista ett spår i den ena sidan av lastrummet, och lägg grepp på marken med spåret uppåt. Skapa sedan en spindel med hjälp av kniven. En solid gren kommer att göra, inte mer än ett par meter (ungefär en halv meter) i längd och reducerats till en vass spets i ena änden. Spindeln kommer att placeras vertikalt, peka nedåt, ovanpå lastrummet. En sista träbit krävs: handen håll. Den handfattning används för att hålla spindeln på plats, genom att placera det platt över toppen av spindeln och håller den stadigt med en hand. Alla komponenter är nu på plats. Nästa steg, den rep som skall upprepas runt spindeln, så att när bågen dras fram och tillbaka, kommer spindeln roterar.

När allt är klart, kan användaren knäböja och, hålla spindeln på plats med ena handen, använd den andra handen för att dra bågen fram och tillbaka i en kraftfull sätt. Den roterande spindeln kommer att skapa friktion vid basen av lastrummet, som så småningom kommer att generera tillräckligt med värme för att börja en brand. Tändved bör placeras vid basen av last så elden har någonstans att sprida sig. När branden skapas i parkerat kan fören borra operatören även plocka upp lastrummet och placera mindre brand i en större hög med tändande och trä.

Vissa outdoorsmen föredrar att använda en flinta och kniv för att starta bränder i naturen. Fördelen med en flinta över en båge borr är att det kan utlösa även i regniga förhållanden. När kniven träffas över flinta, kommer det alltid att skapa gnistor. Det finns en chans emellertid att den omgivande tinder kommer att vara alltför våt att hålla gnistan och skapar eld. Ändå kan en flinta och kniv tjäna som bättre allrengöringsmedel brand förrätt, medan en båge borren är praktiskt i en situation där endast en kniv är till hands. Det finns också andra alternativ till fören borra, såsom att bygga en brand plog, som också använder friktion för att skapa eld.