Vad är en växtätare?

May 30

En växtätare är ett djur som bara äter material som är av vegetabiliskt ursprung. Många djur runt om i världen är växtätare, allt från mikroskopiska havsorganismer till vilda elefanter, och växtätare utgör huvuddelen av näringskedjan. Många stora växtätare är starkt åberopas av människan som en källa till transport, textil, och mat. Precis som alla djur, växtätare kräver en balanserad kost för att överleva, och olika växtätare är vana vid att äta olika typer av växter; en obalans i denna diet kan vara farligt.

I många fall har en växtätare faktiskt specifikt anpassad under tusentals år för att äta bara växtmaterial. Vissa växtätare, till exempel, har utvecklats flera magar för att hjälpa till med matsmältningen av växtmaterial, och växtätare har även specialiserade tänder som är utformade för att hjälpa dem att äta växterna i sin ursprungliga miljö. I vissa fall kommer att äta köttprodukter faktiskt göra en växtätare extremt sjuka, eftersom den saknar de matsmältningsenzymer att hantera kött. Några välkända exempel på växtätare hästar och rådjur, tillsammans med kaniner.

I andra fall väljer ett djur för att vara i stort sett växtätande eftersom denna utfodring vana kan vara effektivare än att äta kött. Ett djur som äter både växter och andra djur kallas en allätare, från latinska rötter Omne för "alla" och vorare för "äter". Dessa djur har också unika tarmsystem som är utformade för att klara både djur- och vegetabilier. Vanliga allätare inkluderar människor, som kan välja att äta en växtätande eller vegankost, och höns. I vissa fall, en allätare scavenges också för mat, förutom jakt eller skörda det, som i fallet med råttor.

Den andra änden av spektrumet är en köttätare, ett djur som äter uteslutande eller främst kött. Vissa köttätare komplettera sin kost med små mängder av växtmaterial, men i ett sådant spårmängder att de kan betraktas som köttätande. Tvärtemot vad många tror, ​​är det möjligt för många rovdjur att vara frisk utan att någonsin äta växtmaterial, så länge de söker ut rätt kött. Stora katter är välkända rovdjur, som är isbjörnar och många reptiler. Vissa rovdjur såsom gamar överleva specifikt på scavenged livsmedel.

Möte kostbehov en växtätare kan vara en utmaning, eftersom dessa djur ofta kräver en stor mängd mat eftersom växtmaterial är svårt att smälta. Vissa växtätare har också extremt specifika dieter, som härrör från de miljöer som de utvecklats i; koalor, till exempel, kommer ibland bara äter eukalyptus blad. En växtätare som hålls i fångenskap måste matas noggrant för att se till att den håller sig frisk och stark.

  • Hjort är välkända gräsätare.
  • Elefanter är växtätare.
  • Kaniner är välkända växtätare.
  • Många koalor kommer bara äter eukalyptus blad.