Vad är Loukaniko?

November 2

Loukaniko är en typ av grekisk korv ofta kryddad med vitlök och apelsinskal eller chili kryddor. Tillverkad i första hand med marken fläskkött, lamm eller nötkött kan blandas in också. Ätit ensam eller som en del av andra recept, kan loukaniko vara hemlagad eller finns i specialbutiker eller på grekiska slaktare.

Fläsk, ofta skuldra, och vitlök ingår alltid i loukaniko. Apelsinskal, eller zest, används normalt som aromämnen, även om vissa kryddigare nordliga grekiska versionerna kan utelämna citrus och lägga chili i stället. Fänkål, kanel och purjolök används ofta som kryddor också. Många andra örter, kryddor och kött kan också ingå, och recept varierar mellan regionerna.

Torr mjölkpulver tillsätts ibland för att hålla köttet fuktigt. Grekiskt vitt vin, som retsina, kan tillsättas till korven samt. Kryddor som koriander, oregano, salt och peppar föreslås också i vissa versioner. För sting korv, kan paprikapulver eller hackad chilipeppar ingå.

Korven är enklast görs med en köttkvarn och en korv stuffer. För dem som inte har en köttkvarn händig, är en matberedare en lämplig ersättare. Att köpa köttfärs är också ett alternativ. På samma sätt kan en korv stuffer ersättas av en bakelse väska eller ett bokstav eller gallon stora plast förvaringsväska med ett av hörnen avskurna.

För att göra loukaniko, fläsk och annat kött om de används, skärs i kuber och placeras i köttkvarn eller matberedare för att skapa hackat fläskkött. Fläsk bör hållas mycket kallt så kött och kryddor binder ordentligt och texturen är fortfarande önskvärt. Placering av fläsk i frysen, sedan hålla den på is när den inte jobbat med, föreslås. Den kylda köttfärs är placerad i ett stativ blandare med en paddel fastsättning och blandas med kryddorna.

När grundligt kombineras, blandningen kyls igen, då stoppas i korvskinn. Hölje normalt hog men kan vara nötkött istället. Efter korven stoppas i höljena, de tvinnade till länkar och ändarna fästs. Därefter är de hängde från ett rack för att torka. När torr, de kylda natten medan de bota.

Även loukaniko kan ätas ensam, kan den också användas i andra recept. Till exempel kan skivade loukaniko kombineras med ägg, fetaost, salt och peppar, för att skapa en korv frittata. Köttet och aromer kan också blandas ihop och formas till biffar eller köttbullar.

  • Loukaniko används ofta som ingrediens i frittatas.