Vad är Surdegsbröd?

June 22

Surdegsbröd är unikt eftersom det inte kräver någon färdigköpta jäst, liksom andra stigande bröd. Den har ett symbiotiskt jäst och bakteriekultur som uppstår naturligt från mikroorganismer som finns i mjöl. En startkultur kan tillsättas, särskilt för att producera en viss smak, såsom den som är associerad med Candida milleri jäst och Lactobacillus sanfranciscensis bakterier av San Francisco surdegsbröd, men det är inte nödvändigt. Allt man behöver göra en surdeg kultur är mjöl och vatten.

Bakterierna i en surdegsbröd kultur är Lactobacillus, eller mjölksyrabakterier, som också används i sådana livsmedel som surkål, Kimchi, pickles, ost och yoghurt. Det är denna bakterie som ger detta bröd dess karakteristiska syrlig smak, medan jästen gör brödet stiga. Jästen och bakterier förekommer naturligt i mjöl aktiveras genom att blanda i vatten och lämnar den i en varm miljö. Olika typer av mjöl är mer eller mindre rikt på mikroorganismer, och ibland unwashed ekologiska druvor sättes till blandningen för att höja den naturliga jästen och hjälpa kulturen att utvecklas. Diastatisk malt kan också läggas till en ung kultur att ge extra socker för jästen att livnära sig på.

En surdegskultur, även känd som en förrätt eller svamp, måste "matas" dagligen när den är ung med färsk mjöl och vatten. Som kulturen mognar, kan den kylas och matas mindre ofta. En del av kulturen används för varje ny limpa surdegsbröd. En väl underhållen surdegskulturen kan tjäna en bagare under många år.

Surdeg är en av de äldsta typerna av bröd. Den 100% rågbröd vanlig i norra Europa är ett exempel på surdegsbröd och baguetter och andra sydeuropeiska bröd traditionellt gjorts med surdeg före tillkomsten av snabbare växande jästkulturer. I USA, är surdegsbröd från San Francisco särskilt känd. Vissa San Francisco surdegskulturer har varit i bruk i 150 år. Den söta Amish Vänskap Bröd traditionellt vidare till vänner är en annan amerikansk surdegsbröd exempel.

  • Surdegsbröd är en populär, lätt syrlig smak bröd.
  • Surdegsbröd har symbiotiskt jäst, men är unikt eftersom det inte kräver färdigköpta jäst.
  • Surdeg matas dagligen med jäst och vatten.