I Business, vad är en upplevd risk?

October 8

Upplevd risk är risken en konsument identifierar eller associerar med ett köp. Folk är mindre benägna att göra inköp som de anser riskabelt, och mer benägna att göra inköp som de ser som låg risk. Återförsäljare och tillverkare använder ett antal olika taktiker för att sänka upplevd risk och göra konsumenterna känner sig tryggare om att göra ett köp. Förstå vilken roll detta fenomen i inköpsbeslut är en viktig del av design, marknadsföring och försäljningsprodukter.

Som en allmän regel, att ju mer komplex eller stor köpet, desto större del av upplevd risk. Konsumenten gör ett stort beslut och kan vara motsvarande bekymrad över det. Någon plocka upp en påse med morötter i butiken gör en låga insatser köpa och ett negativt resultat skulle ha relativt små konsekvenser. Däremot är det någon som köper ett hus att göra ett större inköp. Mycket mer tid tas för att utvärdera hem köp att avgöra om det är ett säkert köp.

Det finns ett antal komponenter till upplevd risk. En är pengar. Folk kan vara oroliga om de har tillräckligt med pengar för ett köp, oavsett om ett köp är en bra affär, eller om det finns bättre erbjudanden på andra håll. Investering i tid är en annan oro och kan vara ett särskilt stort problem med små inköp. Folk är villiga att ta sin tid med stora inköp, medan med små inköp, de vill kunna slutföra en transaktion snabbt. En lång rad eller trångt parkeringsplats kan bli en betydande avskräckande för en konsument.

Upplevd risk kan också ta hänsyn till frågor som sociala och psykologiska risker i samband med ett köp. Folk kan vara orolig för att ett köp ska bli hånad av vänner och grannar, eller att ett köp kan ha problematiska etiska implikationer. Ett klassiskt exempel kommer upp i diamantindustrin, där många människor är rädda för att köpa diamanter på grund av den upplevda risken för att köpa en konflikt diamant. Det finns också fysiska risker för att utvärdera, eftersom konsumenterna tycker om de potentiella fysiska eller hälsorisker som är förknippade med ett köp.

Funktionell risk, om en produkt kommer att fungera som annonserade eller avsedda, är en annan form av upplevd risk. Alla dessa former kan ökas eller lindras genom att samla mer information. Konsumenterna litar på recensioner från respekte källor, yttranden från betrodda människor, och information från tillverkare. Tillverkare och säljare kan erbjuda saker som garantier och garantier för att minska upplevd risk och sluta ett avtal.