Vad är inblandad i en Canine höftledsplastik?

February 26

Canine höftleds börjar med en Doga € s kondition och hälsa bedöms för att avgöra om hunden är en kandidat för invasiv kirurgi. Operationen innebär då ersätta bollen och uttaget på Doga € s höftled med proteser medan hunden är sövd. Hunden kommer läggas in på sjukhus i flera dagar efter förfarandet och kommer då att vara på begränsad verksamhet under några månader. Canine höftleds är en operation som görs för att rätta till höftledsdysplasi, svår artrit, eller på grund av en skada.

Höftledsdysplasi är ett tillstånd som drabbar ett Doga € s höftleder. Villkoret är främst ses bland stora hundar och tros vara genetisk med raser som Saint Bernards, labrador retriever, och tyska Shepherds vara mest utsatta. Canine höftledsdysplasi sker oftast när hunden växer och är ett resultat av höftlederna inte matchar. Det kan påverka en eller båda höfterna och är ett smärtsamt tillstånd som kan påverka en Doga € s rörlighet. De flesta hundar med höftledsdysplasi och artrit behöver kirurgi på båda höfterna, även om båda höfterna arenâ € t oftast opererade samtidigt, vilket betyder hund höftleds ofta innebär att gå igenom operationen processen två gånger.

De flesta kandidater för hund höftprotes är hundar som har svår höftledsdysplasi eller svår artrit i ung ålder. Hundarnas höftleds kan endast göras på en hund när det är minst 12 månader gammal. Hunden måste också vara vid god hälsa i övrigt för att återhämtningen ska lyckas.

Hunden är oftast på sjukhus för tre till fem dagar när hund höftleds utförs. Den första dagen kan ägnas enbart till pre-operation tester och förberedelser. Operationsdagen följs av några dagar för återvinning och övervakning av veterinärpersonal. Operationen börjar med hunden är under fullständig narkos.

Benen som håller Doga € s lårben på plats avlägsnas först. Den övre delen av lårbenet, vilket är uttaget av leden, avlägsnas därefter. Kulan av leden avlägsnas nästa, och en protes, vanligtvis en tillverkad av rostfritt stål, sätts på plats. Den övre delen av lårbenet ersätts sedan med en typ av protes som är oftast tillverkade av plast. En typ av cement används för att hålla protes bollen och leden på plats.

När hunden är hemma, måste Doga € s verksamhet styras. Hunden kan inte tillåtas att köra, gå långa promenader, eller hoppa i minst två månader. Efter den andra månaden av återhämtning, kan hunden börja ta längre koppel promenader.

  • Vissa raser, såsom Golden retriever, tenderar att lida av höftledsdysplasi när de blir äldre.
  • Endast korta promenader bör ges för en hund direkt efter höftledsplastik.
  • Hundarnas höftleds kan endast göras på en hund som är minst ett år gammal.