Vad är en HASP dongle?

March 28

En Hårdvara mot piratkopiering (HASP) dongle är en typ av hårdvara anordning som är konstruerad för att bekämpa piratkopiering. Dessa enheter måste anslutas till en dator för att programvaran ska fungera, och används ofta i stället för serienummer eller andra former av autentisering. Donglar kan också användas för att skapa och upprätthålla andra affärsmodeller för programvara, till exempel hyra eller funktionsdrivna modeller. För slutanvändare, kan donglar erbjuda både bekvämlighet och frustration.

En HASP dongle fyller ungefär samma syfte som en produktnyckel eller aktiveringssystem som finns i konsument programvara, men är oftast begränsad till mycket specialiserade program som används i en mängd olika branscher. Dessa typer av program, som omfattar professionella utskriftsprogram, forensics programvara, high end ljudprogram, och datorstödd konstruktion (CAD) program, ofta bär höga per licens prislappar, vilket gör dem lukrativa mål för de svarta och grå marknader. För att bekämpa piratkopiering och förhindra organisationer från att använda programvaran på fler datorer än vad de har köpt licenser för vissa programvaruutgivare använder sig av hasp donglar.

Kunder som använder denna programvara måste ansluta ett speciellt programmerad HASP dongle till en dator innan programvaran ska fungera. Utan dongeln, kommer vissa program körs i en demo eller testläge, medan andra inte kommer att köra alls. Programvaru förlag köper oftast donglar och dongel programvara från andra företag, och donglar måste skräddarsytt för de program de ska skydda.

Som den sofistikerade donglar har ökat, har förlagen hittat nya användningsområden för dem. Några nya donglar har interna klockor, batterier, och mer inbyggt minne än äldre modeller. Dessa funktioner gör att publicister att närmare kontrollera hur deras programvara används. Den interna klockan, till exempel, kan hålla reda på när en programvarulicens löper ut, och kan sedan göra dongle värdelös. En HASP dongle kan också aktivera uthyrning, teckning, pay-per-use, eller ens betala-per-funktionen programlicenser modeller.

Företag och konsumenter som köper mjukvara som kräver en HASP dongel kan hitta denna hårdvarulösning bekvämare än skyddsteknik programvara motsvarande. För program som säljs med ett begränsat antal platser eller användare, kan en dongle lätt överföras mellan olika datorer eller avdelningar. Vissa donglar kan också aktivera funktionen på flera datorer i ett nätverk. Donglar kan vara en stor källa till frustration för kunder som behöver köra äldre eller program som inte stöds, men eftersom nya operativsystem, förlorade donglar eller ny hårdvara kan betyda programmen kommer inte längre köra. I dessa fall är en dongle emulator ibland används för att lura ett program att tro en fysisk hasp dongle är ansluten.

  • Information om hur du skapar en dongle emulator typiskt gått från hackare att hackare.
  • Piratkopiering kan bekämpas genom en form av hårdvaruenhet som kallas en HASP dongel.