Vad bör jag veta om att vara förälder med ADHD?

October 18

Du kanske har hört uttrycket, "äpplet doesnâ € t faller långt från trädet." Medan detta axiom är att hänvisa till vissa särdrag och egenskaper förs vidare från en generation till nästa, det kan också gälla för barn till en förälder med attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD). Flera studier har visat att ADHD är allmänt ärvs, ofta löper genom hela släktträd. I själva verket, nu visar forskning att en förälder med ADHD är 24 gånger större risk att få en uppmärksamhetsstörning (ADD) / ADHD barn. Dessutom en förälder med ADHD ISNA € t sannolikt att växa ur det.

Ofta är en förälder med ADHD inte medvetna om att de ens har tillstånd. Diagnos barn med ADHD, å andra sidan, blev något av ett fenomen under 1980-talet. Men, wasnâ det € t tills följande decenniet som vuxna med ADHD blev störning i popularitet. Detta doesnâ € t nödvändigtvis att förekomsten av ADHD har ökat under åren. Däremot antyder det att todayâ € s förälder med ADHD flydde förmodligen diagnos som barn.

Inte överraskande dock, en förälder med ADHD uppvisar symtom som liknar ADHD barnet. Den mest uppenbara symptom är hyperaktivitet, men inte varje förälder med ADHD visar tecken på detta. Vanligast, ADD vuxna har problem med koncentration och organisation, samt uppvisar impulsiva tendenser. En förälder med ADHD kan också ha en minskad tolerans mot stress och kan ofta uppleva höga och låga humörsvängningar.

Dessa symtom kan dock gå obemärkt förbi eftersom vuxna har större möjligheter att utveckla en mängd olika copingstrategier än barn normalt gör. Tyvärr kan en del av dessa metoder involverar alkohol eller drogmissbruk mot medföljande depression och sömnlöshet. Itâ € s inte heller utöver det vanliga för en vuxen att vara utåt påstridig när det gäller karriär åtgärder till exempel, jämfört med ett barn som konsekvent stör klassrummet.

Lyckligtvis finns det hjälp att få för vuxna kämpar med föräldraskap med ADHD eller ADD. En av de mest värdefulla verktyg som finns idag är hjälp av en certifierad ADD tränare. ADD tränare är speciellt utbildade för att hjälpa föräldrar att ta en aktiv roll i att utveckla strategier för att undvika självdestruktiva beteenden. Generellt är detta uppnås genom rollspel och simulering. Många tränare är läkare, psykologer, lärare och även föräldrar.

Det viktigaste för en förälder med ADHD att komma ihåg är att tidigare åtgärder eller beteenden inte behöver diktera den nuvarande. Med hjälp och beslutsamhet, kan ADHD vuxna lära sig att gå bortom själv begränsningar och bli mer självreglerande. Ännu viktigare, kan den förälder med ADHD vara en utmärkt modell och förespråkare för sin ADHD barn.