Vad är Semifreddo?

April 3

Semifreddo är italienska för halv kallt, och namnet syftar på desserter gjorda av vispad grädde blandas i lika stora mängder med glass eller fryst vaniljsås. I Italien, gelato, en frusen efterrätt mycket som glass, men med en lägre smörfetthalt är mejeriingrediens i semifreddo. Dessert kan göras hemma utan att använda en glassmaskin genom kylning hemgjord vaniljsås i frysen eller använda kommersiellt beredd glass.

När vispgrädde tillsätts till den frusna dessert, luft införlivas också, som håller semifreddo fryser fast igen. Samma effekt har också traditionellt gjorts genom att blanda i en maräng gjord av äggvita, men det är inte generellt rekommenderas att äta råa ägg nu. Smaken och texturen hos semifreddo har jämförts med mousse, och det smälter i munnen snabbare än glass.

De flesta dessert beslutsfattare som skapar semifreddo med hemlagad fryst vaniljsås start genom att skapa en vaniljsås bas som heter creme anglaise på franska och zabaglione på italienska. Det är en uppvärmd blandning av mjölk, äggulor och socker till vilka aromer som mandel extrakt eller vanilj kan läggas. Till dessert basen kyls sedan i ett isbad och blandades med den vispade grädden. Till dessert placeras sedan i frysen tills det är kallt, fast och redo att serveras.

Den semifreddo kan serveras i någon form för en dekorativ dessert eller i enskilda portioner som custards. Ett annat sätt att tjäna det är att rada en limpa pan med vax papper och frysa semifreddo förrän precis fast. Då bör enskilda lyfta dessert ur pannan, dra av pappret och skiva tvären. Detta kan göra för en tilltalande presentation om det finns flera smaker läggs i lager eller frukt eller nötter bitar som ingår i mixen.

Semifreddo kan serveras med färsk frukt eller dessert såser som karamell eller hasselnötssirap. Det är också traditionellt serveras med små mandel cookies kallas amaretti eller kakor toppad med pinjenötter kallas pignoli. I Spanien, där bakverket är känd som semifrio, det serveras med turon, en typ av nougat, införlivas i mixen före frysning eller serveras på sidan. Marscapone, en rik, söt ost, är också en vanlig ingrediens som används för att göra dessert textur tjockare än den italienska versionen. Dulce de leche, en spansk kolasås, är en traditionell semifrio toppade också.

  • Semifreddo recept kräver mjölk och äggulor.