Vad är en volframglödtråd?

April 21

En volframtråd är en tunn sträng av den metall som lyser mycket ljust när en elektrisk ström leds genom den. När lindad och förseglad inuti en glasbehållare fylld med en inert gas, kan en volframtråd lyser klart nog för att lysa upp ett rum. Det var införandet av en volframtråd i hans elektriska belysningssystem som resulterade i världen ger Thomas Edison kredit för att ha uppfunnit den elektriska glödlampan när i själva verket dussintals forskare hade experimenterat med elektriskt ljus.

Volfram är ett element (Symbol: W; Atomic Number 74) upptäcktes i slutet av 18th century. Nästan dubbelt så tät som bly, har den högsta smältpunkten av alla metaller vid 6192 ° F (3422 ° C); av alla element, är bara kol smältpunkt högre. Dessa egenskaper gör volfram mycket användbar inte bara i elteknik, utan också för militära applikationer såsom härdnings vapen. En annan användning av volfram är som en komponent i smycken, där det kombineras med andra material för att bilda mycket hårda och glänsande föreningar, även om de kan vara spröda.

När Thomas Edison och andra forskare arbetade med att utveckla den elektriska glödlampan, experimente de med ett antal material för ljusproducerande filament. Fram till början av 20-talet, de mest framgångsrika glödlampor utnyttjade en glödtråd av förkolnade bambu, som varade ca 1.200 timmar. Edison var inte först med att använda volfram, som infördes som en glödlampa glödtråd i Europa 1904.

År 1906, Edisons företaget General Electric (GE) utvecklat en process för att göra ren volfram tillräckligt flexibel för att dra in en lindad tråd. Med hjälp av en lindad tråd tillåts GE att öka ytan av volfram som skulle vara inne i lampan. Genom 1911, var företaget som tillverkar och säljer glödlampor som använder de nya trådar, som överlevde alla andra. Framsteg inom denna teknik fortsatte nästan oavbrutet, så att kostnaderna för att driva en glödlampa med sekelskiftet 21-talet var mindre än 5% av vad den var 1911.

Trots framgångarna som ljuskälla för glödlampor, är volframtråd anmärkningsvärt ineffektiva i att producera ljus. Omkring 90% av den effekt som används vid drift av glödlampa avges som värme, inte ljus. Som effektivare metoder för att producera ljus har utvecklats, har främst lysrörsbelysning och lysdioder (LED), en del krävde förbud mot glödlampor som energibesparing åtgärd.

  • Uppfinnaren Thomas Edison använde volframtråd för att skapa sin glödlampa.
  • Glödlampor med en volframglödtråd.