Vad är magcancer?

March 19

Magcancer, även känd som magcancer, hänvisar till cancer i magen. Ibland kan denna typ av cancer spridit sig till andra delar av kroppen. Även om orsakerna till magcancer inte helt klarlagda, visar forskning att en dålig kost kan öka en persons risk att utveckla det. Efter diagnos, beroende på hur långt denna cancer har spridit sig, finns det några behandlingsalternativ, inklusive kirurgi, kemoterapi och strålning.

Magen är ett stort organ i människomatsmältningskanalen består av flera skikt. Den ligger under revbenen i övre delen av buken. Även magcancer kan börja i någon del av magen, börjar det oftast i innerfoder, som kallas slemhinna. Cancer i denna del av magsäcken är ofta kallas adenocarcinom.

När magcancer finns till bara en slemhinnan i magen, är det klassificeras som steg I cancer. När det sprider sig till andra skikt i magen, är det klassificeras som steg II. Om cancern sprider sig till varje skikt av magen, eller det har spridit sig till lymfkörtlarna, är det känt som stadium III. I steg cancer IV gastric, har cancern spridit sig till andra organ i kroppen.

Efter att påverka innerfoder, kan magcancer spridas till andra delar av magen, inklusive lager av muskler och det yttre lagret, som kallas serosa. När cancern börjar spridas, kan det möjligen sprida sig till andra organ, särskilt de som gränsar till magen. Några av de vanligaste organen till vilka magen kan spridas är matstrupen, tarmarna, levern och bukspottkörteln.

Läkarna är inte säker på vad som orsakar magcancer, men en persons kost kan göra honom mer benägna att utveckla den. Viss forskning tyder på ett samband mellan ett överskott av salt, rökt eller inlagd livsmedel och denna typ av cancer. Studier har också visat magen cancerfall har minskat sedan frysa - istället för saltning, rökning, eller inläggning - har blivit en populär mat-konserveringsmetod.

Vissa personer kan också generellt vara mer i riskzonen för cancer än andra. Genetik kan spela en roll, till exempel. Individer som röker är också allmänt vara mer i riskzonen. En historia av kroniska magproblem kan även göra en individuell mer mottagliga för magcancer.

Några av de vanligaste symtomen vid denna cancer smärta, illamående och viktminskning. Personer med denna typ av cancer kan också märka blod i antingen deras avföring eller uppkastningar. Det är inte heller ovanligt att känna sig mycket fullt även efter att ha ätit ett mellanmål eller mycket liten måltid.

Efter märker dessa symtom är det viktigt att söka medicinsk hjälp så fort som möjligt. För att diagnostisera magcancer, kommer en läkare normalt utföra en grundlig fysisk undersökning och eventuellt röntgenundersökningar, som röntgen eller datortomografi. En kamera kan också infogas ner en patientens hals och in i magen, vilket kan göra det möjligt för läkaren att se in i magen. Om några ovanliga platser är märkt, kan en biopsi behövas för att bekräfta diagnosen.

När en diagnos har gjorts, är vanligen nödvändigt omedelbar behandling. Kirurgi är en alternativ, och detta innebär vanligen avlägsnande en del av eller hela magen. Ta bort en liten bit av magsäcken kallas en delsumma gastrektomi, medan avlägsnande av hela magen kallas en total gastrektomi. I det senare fallet, är matstrupen enkelt anslutas till tarmen. Kemoterapi och strålning kan också användas.

  • Cancer i magsäcken kan ibland spridas till andra delar av kroppen.
  • Äta frukt och grönsaker kan hjälpa till att förhindra utvecklingen av magcancer.
  • Cancerformer som påverkar det nedre matsmältningssystemet anses vara olika typer av buken cancer.
  • En datortomografi vara mig krävs för att diagnostisera magcancer.
  • Magsäckscancer börjar vanligtvis i orgelns innerfoder, och kan härröra från dåliga kostvanor, bland andra faktorer.