Vad är Tetrazzini?

March 17

Tetrazzini är en välsmakande, varm skålen med pasta, svamp och gräddsås. Receptet kräver normalt tillägg av antingen kyckling eller kalkon, i vilket fall skålen blir kalkon tetrazzini eller kyckling tetrazzini. Mindre vanliga variationer inkluderar tillägg av skinka, skaldjur eller tonfisk istället för fjäderfä. Vissa varianter kan också innehålla hackade paprika, selleri, mandlar eller ärter.

Även den typ av pasta som används i tetrazzini kan variera från långa nedskärningar av pasta som spagetti; till genvägar, som rigatoni; till dekorativa former, liksom Farfalle; traditionellt använder tetrazzini ett långt, tunt snitt av pasta som spån, änglahår eller tunna spagetti. Oavsett vilken typ pasta, bör det kokas tills den når al dente staten, vilket innebär att pastan ska något motstå en bit när du är klar. Vissa har dock föredrar deras pasta helt mjuk.

Såsom för proteinet i skålen, är benfria filéer av kyckling eller kalkonbröst föredrages normalt. Ben fjäderfä kommer bara att göra det slutliga skålen lite svårare att äta. Efter fjäderfäna är sauterade, är det traditionellt tärnad eller strimlad innan du lägger den till resten av skålen. Om andra typer av kött eller proteiner används som tillägg till eller i stället för fjäderfä, bör de också minskas för att bita stora bitar.

Medan svampar är vanligtvis ingår i alla Tetrazzini recept, införande av andra grönsaker är mer tillval. De som inte väljer vissa grönsaker i sina rätter kan innehålla ärtor, selleri, morötter, röd paprika, lök, eller broccoli. En helt vegetarisk tetrazzini är också möjligt. Nötter såsom mandlar kan också ingå. Oavsett vad som ingår, är dessa ingredienser oftast skivas tunt eller hackas i små bitar.

Den gräddsås i tetrazzini också kan göras i en mängd olika sätt, men det vanligen börjar som en enkel rue av smör och mjöl. Vitt vin och mjölk eller grädde kan tillsättas samt aromater som lök, vitlök och färska örter som basilika eller timjan.

Även om mycket av beredningen sker i separata steg på spisen - proteinet tillagas separat från grönsaker som tillagas separat från gräddsås - en god del av tillagningen sker i ugnen. Efter ingredienserna sauterade, blandas de och placerades i en cassarole maträtt som skall bakas. Ost och ströbröd sätts ofta som ett toppskikt innan bakning ge skålen lite crunch.

Även tetrazzini kan förberedas hemma, är skålen även i avsnittet frysta livsmedel i de flesta större livsmedelsbutiker. Flera märken finns tillgängliga som använder lite olika ingredienser. Ett betydande antal restauranger serverar också tetrazzini.

Trots sin italienska klingande namn, var tetrazzini inte uppfanns i Italien eller av en italiensk. Dess historiska ursprung är till stor del tillskrivas en kock på Palace Hotel i San Francisco, Kalifornien. Skålen fått sitt namn för den person som det var förberett för - den hyllade San Francisco Opera stjärnan Luisa Tetrazzini som var en regelbunden gäst på hotellet.

  • En variant av tetrazzini kan inkludera hackad röd paprika.
  • Färska örter kan användas när man gör kyckling tetrazzini.
  • Svampar är vanligtvis ingår i Tetrazzini recept.
  • Ärter är ofta läggs till Tetrazzini att lägga till färg och smak.