Vad är Partikel teori?

March 17

Partikel teori är en otroligt brett trott teori av materia, som håller, i huvudsak, är den delen som består av små partiklar som ständigt rör sig. Partikel teori är domänen för partikelfysik, som också är känd som högenergifysik, eftersom många av de mest fundamentala partiklar donâ € t uppträder vanligen i naturen, men kan genereras genom att skapa extremt högenergetiska interaktioner mellan partiklar.

Föregångaren till den moderna partikelteorin går tillbaka ända till antikens Grekland, när filosofer i 6: e århundradet f.Kr. ansåg att det fanns grundläggande partiklar av materia. I tusentals år efter detta, dock försvann partikelteori genom större delen av världen, med olika andra teorier växer upp istället. I den 19: e århundradet, men gjorde det en comeback, med en forskare vid namn John Dalton föreslår en grundläggande, odelbar partikel som består all materia. Han namngav denna partikel atomen, från det grekiska ordet som betydde odelbar.

I slutet av 19th century hade det blivit uppenbart dock att atomen var faktiskt inte, odelbar, och att det fanns även mindre partiklar som gjorde upp atomen. Under 20-talet och in i 21-talet, dessa partiklar delades, och nya höga energipartiklar upptäcktes. Upptäckten av dessa partiklar hjälpte förfina och utöka natur partikelfysik, och en stor del av det arbete som görs idag har att göra med att generera nya partiklar att observera. Detta görs genom att skapa mycket hög energi interaktioner i partikelacceleratorer, där partiklar lanseras på varandra till otroligt höga hastigheter, i huvudsak omskakande sönder i sina beståndsdelar bitar och släppa energirika partiklar som snabbt försvinna.

Arbetsmodellen av partikelteorin just nu kallas Standardmodellen. Standardmodellen, även om inte en sann Unifying Theory, kommer otroligt nära. Det tar upp tre av de fyra kända interaktioner: den elektromagnetiska, den starka och de svaga krafter. Det tar inte upp gravitationskraften, vilket gör det ofullständiga, men det är fortfarande tillåter en hel del omfattande förståelse av partiklar och universum som helhet. Modellen innehåller tjugofyra grundläggande partiklar, som utgör materia, och de spårvidd bosoner som förmedlar krafterna. Det förutspår också en typ av boson, Higgsbosonen, som är den enda boson som Hasna € t ännu observerats, förväntas upptäckas av Large Hadron Collider.

På en grundläggande nivå, hjälper partikelteori kategorisera de tre huvudlägen materia som vi ser på en dag till dag nivå. Partiklar i relation till varandra, och den mängd energi som de har, som påverkar hur mycket de rör sig. I ett tillstånd där partiklarna är starkt attraherade av varandra, och hålls tätt samman i ett tillstånd där de vibrerar men förbli relativt fast, ett fast ämne existerar. När det finns en viss attraktion mellan partiklarna, och de hålls något tillsammans, med en relativt fri rörelsegrad, existerar en vätska. Och när det finns lite attraktion mellan partiklarna, och de kan röra sig fritt runt, existerar en gas.