Vad är berättarkonst?

May 20

Berättarkonst är namnet på bildkonst som förmedlar en berättelse. De vanligaste fallen av berättarkonst kan finnas i barnböcker, även om ämnena berättarkonst har oftast varit religiös eller historisk. Narrative konstverk kan skildra kontinuerliga scener, en enskild händelse eller flera scener samtidigt.

Illustrationerna i childrenâ € s böcker förlitar oftast tungt på det skrivna ordet för att uttrycka mening. Vissa experter anser att bilderna inte gör ett bra jobb med att berätta en historia, eftersom historierna berättas över tiden och bilder ses alla på en gång. Detta kan vara en godtycklig uppfattning, men eftersom de flesta människor inte kan absorbera innehållet i en komplex konstverk på en gång. Med andra ord, visa konst kan också ske över tid, och detta gäller särskilt med några kända bitar av berättarkonst som fresker på Arena kapellet och Kolumn av Trajanus.

Berättarkonst kan uttrycka en kontinuerlig berättelse eller bara en scen. De fresker fullgjorts av Giotto i 1305 på Arena kapellet i Padua, Italien, är ett bra exempel på kontinuerlig berättelse. Genom ett antal målade scener som går från vänster till höger, Giotto illustrerade liv Maria och Jesus. Som tittare ser på dessa målningar, är det nästan som att läsa en berättelse när de tittat på i sekvens.

Den Kolumn av Trajanus uttrycker en kontinuerlig berättelse på ett innovativt sätt. Uppfördes omkring 113 CE, memorializes kolumnen kejsaren Trajana € s seger över Daciansen, en grupp människor från norra Europa. Detaljerna i krigen vind från botten av kolonnen till toppen, även om att se bilderna på toppen av detta 125 fot (ca 38 meter) struktur är en nära omöjlig bedrift från gatunivå.

Leonardo da Vinciâ € ~s Nattvarden, färdig omkring 1498, är ett exempel på ett berättande målning som är monoscenic, vilket betyder att den visar en enstaka händelse. I den här scenen, Jesus förutspår hans förestående svek och avgång, sätta igång en komplex uppsättning känslomässiga reaktioner bland apostlarna vid middagsbordet. Ett annat exempel på en en-scen berättande målning är Washington som korsar Delaware av Emanuel Leutze. Avslutat omkring 1851, skildrar denna målning Washington och hans trupper kämpar för att korsa isen tyngda Delawarefloden att konfrontera hessiska trupper under det amerikanska frihetskriget. Leutze skapade en dramatisk scen med en bakgrundsbelyst Washington slående en bestämd posera som han tar sig för att konfrontera fienden.

Occassionally, illustrerar en berättelse konstverk samtidigt berättande. Den Ghent altarpiecen, målad av Hubert och Jan van Eyck, stod färdig 1432 och visar ett antal kristna teman. Jesus visas i övre mitten av Altartavlan med jungfru Maria till sin rätt och Johannes Döparen till sin vänstra. När du står vänd teckningen, Adam och Eva verkar längst till vänster och längst till höger, respektive. De lägre panelerna visar dyrkan av ett lamm, en symbol för Jesus, på ett altare.

  • Jungfru Maria, som ofta har i berättarkonst.
  • Verk av Norman Rockwell innehöll visuella ledtrådar som en berättelse kunde skönjas.
  • Adam och Eva ofta bär fikonlöv i berättarkonst.