Vad är Träbearbetning Planes?

April 3

Träbearbetning plan är verktyg, oftast handhållen används för utjämning och forma trä genom rakning mycket tunna remsor från ett arbetsstycke. Byggt i många storlekar och konfigurationer för att åstadkomma olika syften, handhållna träbearbetning plan kräver en bra mängd praxis och erfarenheter för att använda skickligt. Tillkomsten av effekt träbearbetning plan har minskat den mängd tid som normalt vidtas vid hyvling trä, men många träarbetare föredrar handverktyget för den mängd kontroll de kan utöva över den, samt för kvaliteten på det färdiga arbetet.

Trots att modern träbearbetning plan kan verka ganska komplex i sin konstruktion, en operationell plan består i princip av tre delar: en vass och hållbar blad, kallas en "järn", ett block av trä eller metall för att styra järnet över ytan som ska hyvlas, och något att fästa järn, ofta en liten kil. Blocket botten, som kallas den "enda", är helt platt och smidig, och har en slits, eller "instick," klippa i den för att rymma järnet, vilket är sällan större än två inches (5,08 cm) och ofta smalare, och i allmänhet inte längre än sex inches (15,24 cm). Järnet sätts in i facket och i framkant förlängas bara knappt förbi sulan. När järnet är placerad perfekt till möbelsnickare belåtenhet, är kilen knackade på plats och arbetet påbörjas. Dessa är de delar av träbearbetning plan som finns i ruinerna av det gamla Egypten och Pompeji, och de är samma delar av planen många träbearbetning elever går att bygga för sig själva i träbearbetning skolor.

Järnet är den enda del av en träbearbetning plan som absolut måste vara av metall, och moderna järnklubbor är tillverkade av stål. Moderna flygplan är byggda av trä eller metall, och en del är byggda av block av trä omges av metalband. De många olika typerna av träbearbetning plan är utformade för att utföra många olika uppgifter. Vissa flygplan, så kallade blockera plan, är utformade för att hållas och arbetat med en enda hand, och används för uppgifter som att ta bort små mängder av lager, speciellt från ändarna av styrelser. Det finns ett brett utbud av en hand plan, en del inte större än woodworker finger, byggda för specifika fina uppgifter som att städa ur innerkanter ett instick. Längre plan, i allmänhet sex inches (15,24 cm) och längre, kräver två händer för att styra och fungera riktigt. Dessa plan har en knopp mot framsidan för woodworkeren s framåt hand, och ett handtag nära den bakre för den andra.

Planes med längre sulor - från 14 inches (35,56 cm) och uppåt - kallas jack plan eller utjämning plan. På grund av deras längd, och den absoluta platta deras sulor, de rider på "höga punkter" av arbetsstycket. Bladet, bara knappt förlängas utöver sulan, rakar bort de höga punkter tills arbetsytan är plan och jämn nog för slutlig efterbehandling och polering.

En av de svåraste delarna av hyvling att bemästra är att undvika ett fenomen som kallas "tear-out", som uppstår när planet tvingas mot strömmen av trä och små bitar lyfts av järn och bokstav slet ut, lämnar en ojämn yta . Detta händer eftersom riktningen woodgrainen varierar, så att även en enda slag av planet längs en arbetsstycke kunde följa säden i vissa områden, och går mot den i andra. Några sätt att undvika slit ut är att göra vissa att bladet är så skarp som möjligt, och för att minska järn förlängning förbi sulan.

De flesta hyveljärn har antingen raka eller svagt konvexa skäreggar, för att underlätta avlägsnandet av lager, utjämning och förenkling. Vissa flygplan, dock är gjorda för att bilda gjutning, och bladen som gjorts för dem bildar formen på vanliga lister, såsom kvartsrund, ogee och hålkäl. Molding plan ser också ingenting alls som andra träbearbetning plan; istället, de är antingen enkla, platta block av trä med formningsprofilen i slutet, eller komplicerade proffsiga metall contraptions. I båda fallen, de innehåller samma tre delar av en traditionell plan: en vass kniv i form av gjutning som ska bildas, en anordning för att hålla bladet medan det skär, och ett sätt att säkra bladet i enheten.

En intressant variant på användningen av träbearbetning plan finns i den japanska träbearbetning tradition, som har utvecklats under århundraden oberoende av något västerländska traditionen. Medan planen i båda traditionerna är liknande konstruktion och funktion, är den teknik som används annorlunda: i den västerländska traditionen, vänd bladet från möbelsnickare och snittet görs när planet skjuts bort. Japanska träarbetare dock dra planet mot sig själva, såga med dragande.

  • Hand hyvlar, eller jack plan när de är ibland kallas, tillåter trä arbetstagare att manuellt raka ner och släta ytan av trä.
  • Träarbeten plan är typiskt handhållna verktyg.
  • En rikthyvel, även känd på vissa ställen som hyvel.