Vad är Mugwumps?

October 27

Mugwumps var medlemmar av det republikanska partiet i amerikansk politik som under 1884 presidentval, valde att inte stödja den republikanska kandidaten och istället samlades bakom den demokratiska kandidaten, Grover Cleveland. Medan termen har haft ett antal olika betydelser och används endast i ganska ovanliga eller specialiserade omständigheter idag, är den gemensamma användningen tänkt som en hänvisning till de politiska Mugwumps i slutet av 19-talet, och det är oftast för att hänvisa till dem som vända sig mot den egna gruppen, oftast i en politisk mening. I 1884 val, Grover Cleveland vann valet, och hans seger i flera viktiga delstater som New York, nämns ofta som på grund av insatser av Mugwumps i dessa regioner.

Termen i sig kommer från en Algonquin indian ordet mugguomp, som vanligtvis översätts som "personen betydelse" eller "krigsledare." Detta ord användes redan innan agerande republikan under 1884 valet och ofta kallad någon som tycktes tror att han eller hon var alltför viktigt. I detta användnings det var också vanligt tänkt som en nedsättande etikett och förknippas ofta med någon som nyligen hade fått ett visst sken av makt och omedelbart används den lilla makt att bli kraftigt irriterande för andra.

Efter 1884 valet, dock Mugwumps blev synonymt med republikan som hade valt att stödja Cleveland stället den republikanska kandidaten, James G. Blain. Det är oftast rapporterats att Charles Anderson Dana, redaktör för New York Sun vid den tiden, gav Mugwumps deras namn och använde termen hånfullt. Medan termen har gått ur populär användning, har det fortfarande citerats ibland när du hänvisar till medlemmar i ett politiskt parti eller rörelse som gör insatser mot sitt eget parti. Den kan också användas med hänvisning till någon som är oförmögen eller ovillig att ta ett beslut, eftersom de Mugwumps ofta sägs vara, och används för att hänvisa till någon som "sitter på staketet" om ett beslut. I sådana fall är personen ofta sägs att sitta med sin "mugg på ena sidan" och hans eller hennes "wump på den andra."

Termen har också lyckats att leva på i ett antal olika referenser inom populärkultur, inklusive mindre användning i de populära Harry Potter-böckerna, och William Burroughs roman Naked Lunch. I Harry Potter-böckerna, en karaktär som heter professor Dumbledore refererar till sig själv som "Supreme POLITISK VILDE för Internationella förbundet för Wizards" och Burroughs använde ordet för en fiktion varelse i hans ganska psykedelisk roman. Under 1960-talet, en kortlivad band i New York bildade under namnet "The Mugwumps," även om de inte ger några stora hits.

  • Mugwumps avser medlemmarna i det republikanska partiet som valde att inte stödja den republikanska kandidaten under 1884 presidentval och samlades bakom den demokratiska kandidaten, Grover Cleveland istället.
  • Professor Dumbledore kallad själv som en POLITISK VILDE i Harry Potter-böckerna.