Vad är en avsvällande?

June 28

En avsvällande är en medicin som hjälper till att minska svullnad i näsans och sinus vävnader så att de producerar mindre slem. Beroende på styrkan av det använda medlet, kan dessa läkemedel har en mindre betydande effekt på nästäppa. Det finns många läkemedel klassade som nasala avsvällande medel och de har olika appliceringsmetoder. Vissa appliceras direkt i näsan via sprayer och andra tas oralt. De flesta avsvällande läkemedel finns tillgängliga i över disk formuleringarna, men några är bara recept.

Dessa läkemedel ger viss gynnsam effekt eftersom de fungerar som kärlsammandragande. Detta innebär att de smala blodkärl, som hjälper lugna inflammerad nasal vävnader och minskar slemproduktion. När avsvällande direkt appliceras på näsgångarna, via sprutning eller inhalation, resten av kroppen påverkas minimalt av vasokonstriktion. När avsvällande medel tas oralt, kan de ha en mer betydande inverkan på resten av kroppen, och eftersom många av dem kan ge symptom som excitation eller racing hjärta, är deras användning inte är lämplig för alla människor. De få över disk muntlig eller spraya avsvällande medel bör noga läsa etiketter eller rådgöra med en farmaceut om de tar mediciner eller har några medicinska tillstånd.

Några av de vanliga över disk föreningar som finns i avsvällande mediciner inkluderar pseudoefedrin, fenylefrin och oxymetazolin. De två första används ofta oralt, och den sista är tillgänglig i nässprayer. Det finns några kontroverser om användningen av dessa läkemedel och andra som inte nämns. Pseudoefedrin kan syntetiseras i gatudroger på grund av dess förhållande till amfetamin, och vissa länder nu bara tillåter köp av den på apotek räknare för att undvika att människor lagringen drogen för olaglig användning.

Oxymetazolin och andra nasala avsvällande sprayer får betydande kritik. De flesta avsvällande nässprayer endast föreslås för användning för ett par dagar åt gången. Att använda dem mer kan faktiskt vända effekterna och skapa rebound trängsel. Vissa människor helt enkelt använda mer nässpray för att klara detta och sluta med nässpray missbruk, vilket är svårt att behandla. Trängsel är resultatet av överanvändning av topikala nässprayer kan bli allvarliga.

Läkare brukar rekommendera mot avsvällande sprut användning, men de kan också råda folk att använda orala avsvällande medel i begränsade sätt. Förutom att orsaka vasokonstriktion, många av dessa läkemedel har en uttorkande effekt på bihålorna, som doesnâ € t främja läkning. Läkare kunde särskilt råd att begränsa användningen av avsvällande medel under förkylningar eller influensor, eftersom det faktiskt kan förlänga en sjukdom. Ändå är det många som finna användning för dessa läkemedel vid sjukdom, men mycket svår trängsel ISNA € t alltid helt lättad genom deras användning.

Itâ € s värt att notera att nasala avsvällande läkemedel kan kombineras med andra mediciner. Ibland antihistaminer och avsvällande medel säljs tillsammans. Alternativt skulle en avsvällande kombineras med expektorantia, hostdämpande medel, och / eller smärtstillande. Återigen, rådde itâ € s dessa användas i begränsad omfattning, eftersom de kan ge kortfattad symtomlindring, men kunde förlänga tiden en person är sjuk.

  • Avsvällande medel kan ha en uttorkande effekt på bihålorna.
  • Vissa människor använder nässpray.
  • Pseudoefedrin är en vanlig receptfri avsvällande.
  • En avsvällande spray.