Vad är en väteutandningstest?

February 7

En väteutandningstest är ett diagnostiskt test som utförs för att läsa mer om orsakerna till gastrointestinala problem. Detta test är klassiskt utförs när man misstänker att någon är laktosintolerant eller inte behandla andra sockerarter såsom fruktos. Den kan också användas för att diagnostisera bakteriell överväxt i tunntarmen eller att testa för att se om mat rör sig genom tarmkanalen för snabbt, vilket leder till malabsorption av livsmedel och växtnäring. Testet tar cirka två timmar i de flesta fall, med patienten går till ett sjukhus eller en klinik för testet.

Vetenskapen bakom väte utandningstest involverar de bakterier som lever i tarmen. Deras restprodukter och koncentrationer ändras beroende på hälsan hos värden. I många människor, om bakterierna utsätts för stora mängder osmält mat, börjar de att producera vätgas, som uttrycks i utandningsluften. Överproduktion av metan kan också förekomma i samband med eller i stället för vätgas.

För en väteutandningstest, patienten fastar för åtta till tolv timmar och sedan blåser luft in i en ballong som ett referensprov. Därefter patienten uppmanas att dricka en lösning som kan innehålla laktos, fruktos, sorbitol, sackaros, laktulos, eller annan socker. För de kommande två timmar, är periodiska prov av patientens andetag tas och testas för vätgas, och ibland metan. Om vätgas och / eller metannivåer är ovanligt hög, betyder det att patienten har ett problem längs mag-tarmkanalen. Ett negativt resultat betyder inte nödvändigtvis att patienten är dock klart som vissa människor inte har väteproducerande bakterier som är manipulerade för testet.

Den väteutandningstest är icke-invasiv och inte smärtsamt, och är ofta planerad till morgonen, så att patienterna kan helt enkelt snabbt över natten för att undvika onödigt lidande med fasta kravet. Testresultat kommer tillbaka snabbt, och en patient kan diskutera konsekvenserna av resultatet med läkaren. Det är viktigt att patienten inte har vidtagits antibiotika eller något annat som skulle ändra demografin i bakterierna i tarmen under minst två veckor före testet, eftersom detta kan förvränga resultaten.

Tecken som kan leda en läkare att rekommendera en väte utandningsprov inkluderar buken uppblåsthet, illamående, diarré, kräkningar, gastrointestinala besvär, och andra tecken på att någon inte absorbera näringsämnen bra eller har problem att bearbeta mat. Genom att bestämma vad som orsakar problemet, kan läkaren ge rekommendationer för behandling som att justera patientens diet eller förskrivning av antibiotika för att få bakteriepopulationen i balans igen.

  • En vätgas utandningsprov utförs vanligtvis när en person misstänks vara laktosintolerans.
  • Uppblåsthet och obehag kan leda en läkare att rekommendera en väte utandningsprov.