Vem är Thomas Mann?

October 6

Thomas Mann var en tysk författare och nobelpristagare av 20-talet. Han skrev många klassiker världslitteraturens, inklusive noveller Döden i Venedig och Tristan och sådana romaner som The Magic Mountain och Doktor Faustus. Hans långa, eleganta meningar gör honom till en ganska svår men givande läsning, och hans psykologiska och politiska teman resonans med många läsare.

Thomas Mann föddes i Lübeck, Tyskland, inställningen för hans första roman, Buddenbrooks, den 6 juni 1875. Hans far var en senator och korn köpman från en Lubeck familj, och hans mor var en Creole kvinna född i Brasilien. År 1891 dog Manns far och familjen flyttade till München. Mann deltog universitetet i München, studera konsthistoria, ekonomi, historia och litteratur som en förberedelse för en karriär som journalist. Men han var inte gjord för formell utbildning.

Innan sin karriär som författare, tillbringade Thomas Mann ett år i Italien med sin äldre bror Heinrich, också författare, och tillbringade ett år som arbetar för södra tyska Fire Insurance Company. Kort därefter började han skriva för tidningen Simplicissimus. Hans första novell, "Lilla herr Friedman," publicerades 1898. Hans första roman, Buddenbrookks, till stor del baserad på hans egen familj och hemstad, dök upp i 1901.

År 1905, Thomas Mann gifte Katia Pringsheim, dotter till framstående judiska intellektuella; paret fortsatte med att ha sex barn. Mann fortsatte skriva lysande och populära romaner och noveller, och 1929 tilldelades han Nobelpriset i litteratur. När Hitler kom till makten 1933, Thomas och Katia var på semester i Schweiz, och på uppmaning av sin äldste son Klaus, har de inte återvända till Tyskland. I början av nazistpartiet, hade Mann varit mycket högljudd mot dem, tala offentligt i Berlin mot deras politik och publicera flera essäer på temat. Under Tredje riket, Manns böcker var bland dem brände av nazisterna, och hans hedersdoktor återkallades av universitetet i Bonn, men senare återinsättas 1946.

Mann återvände aldrig till Tyskland som bosatt, och han flyttade till USA med sin familj 1939. Han undervisade vid Princeton University och flyttade till Pacific Palisades i Kalifornien 1942. Två år senare blev han amerikansk medborgare och fortsatte att vara bosatt i Kalifornien fram till 1952, då han flyttade till Schweiz. År 1949 besökte Mann Tyskland för att delta i firandet av 200-årsdag i Goethe, en av hans största influenser som författare. Han tilldelades också två Goethe Priser på detta tillfälle.

  • Thomas Mann fick Nobelpriset i litteratur 1929.