Vad är en Lazy Susan?

August 19

En lat Susan är ett tillägg till en tabell som är utformad för att hjälpa till att flytta mat från en person till en annan medan du äter. Detta åstadkommes genom användning av ett vridbord, som vanligtvis förflyttar mat i ett cirkulärt mönster vid intryck av dem vid bordet. På detta sätt har maten aldrig att plockas upp och passeras runt bordet. Istället är det fortfarande på plats när den är påslagen om.

Denna enhet kan också vara en del av ett köksskåp. I denna mening är den lata Susan en typ av hylla i skåpet som kan rotera kring sin axel. Man kan snurra hyllan för att finna vissa varor, vanligen livsmedel såsom konserver, som befinner sig i lagring. Från utsidan verkar det vara två skåp som är belägna i rät vinkel mot varandra. När en av dessa skåp trycks emellertid båda dörrarna flytta och vridbordet avslöjas inuti.

Huruvida den lata Susan hittas på ett bord eller i ett skåp, kan det göras från en mängd olika material. Vanligast är den gjord av antingen plast, trä eller glas. Man tror att Thomas Jefferson uppfann lata Susan i det 18th århundradet, även om de var kallade dumbwaiters på den tiden. Det sägs att Jefferson uppfann det eftersom hans dotter klagade hon alltid serveras sist vid bordet och, som ett resultat, aldrig fann sig full när du lämnar bordet. Andra tror att Thomas Edison var uppfinnaren, som han tros ha uppfunnit skivspelare för hans grammofon.

Oavsett vem uppfann det, wasnâ det € t till 1917 att begreppet lata Susan myntades av Vanity Fair i en annons för uppfinningen. I Storbritannien, emellertid termen MATHISS fortfarande användas i stället. Resonemanget bakom namnet kvinnliga namn förblir ett mysterium. En teori är att det var uppkallad efter antingen Jeffersonâ € s eller Edisonâ € s dotter, som båda hette Susan.

  • Vissa människor tror att Thomas Edison uppfann lata Susan.
  • Thomas Jefferson, som tros ha uppfunnit den lata Susan.