Vad är en tandfyllning?

November 16

En tandfyllning är vanligtvis en tvådelad steget. Det är först avlägsnandet av ruttnande tand materia, orsakad av håligheter, eller alternativt, avlägsnande av skadade tanden materia orsakas av skada. För det andra tandläkaren applicerar olika material, för att fylla den avlägsnade delen av tanden, vilket gör det möjligt för personen att ha full funktion av denna tand.

I vissa fall är karies så svår, att en krona måste konstrueras utanför munnen, som sedan passar på tanden. Detta kallas indirekt restaurering. Vanligast, fast, inträffar tandfyllnings helt i munnen, kallad direkt restaurering, utan behov av formar, kronor eller broar som skall placeras.

Den första delen av den dentala fyllningen är ofta den mest obekväma och mest fruktade av patienter. Tandläkare har normalt att borra i en tand för att få till och punkt ruttnande delar av tanden. Generellt tandläkare använder novokain att bedöva känslan av att ha borren appliceras på tanden, men både ljud och lukt av tandborr är tillräckligt för att orsaka ångest hos många patienter. Vissa patienter har biverkningar av novokain, och gå utan den under borrning. Proceduren beskrivs som något till mycket smärtsam beroende på individuella uppfattningen.

Ett nytt sätt att minska ångest för människor som har en tandfyllning eller andra tandingrepp kallas sovande eller sedering tandvård. Med vissa mediciner, som insatt, kan en person vara i det som kallas sedering. De kommer i allmänhet inte att vara medveten under förfarandet och har oftast inget minne av det. Dental fyllning av tänder med sedering är oftast dyrare och som inte täcks av försäkringen.

Ju lättare andra halvan av den dentala fyllningsproceduren fyller tanden. Material för fyllningar skiljer. I USA, amalgam, och polymerplaster är vanligast. Dentalt amalgam är gjord av kvicksilver blandat med metall. Oron placera kvicksilver i munnen har varit en fråga om viss debatt, eftersom en del kvicksilver blodiglar tydligt från tandfyllning och förtärs.

Detta har lett till att vissa tandläkare föredrar plastpolymerer istället, och en del föräldrar att insistera på barn aldrig tar emot en tandfyllning som innehåller kvicksilver. Ännu har kontroversen kvicksilver som finns i amalgam inte avtagit. Glasjonomercement kan också användas i stället för amalgam.

Efter en tandfyllning, en del människor rapporterar mindre obehag, när novokain avtar. Obehag kan faktiskt dra mer från injektions av novokain än från själva tandvård förfarande. Patienter kan skickas hem med instruktioner för att äta mjuk mat för resten av dagen, och för att undvika mycket varm mat medan novokain förblir i kraft. Genom nästa dag, de flesta människor känner inget obehag, och kan ägna sig åt någon mat eller dryck de gillar.

  • Vissa människor upplever mindre obehag efter en tandfyllning.
  • För patienter som är oroliga, kan tandfyllningar göras under sedering.
  • Silver amalgam är ett populärt material för att fylla skämda tänder.
  • Fyllningar gjorda av legeringar vanligtvis avsedda för tänderna längst bak i munnen, där de inte är lätta att se.
  • Tandläkare har normalt att borra i en tand punkt ruttnande delar av tanden.