Vad bör jag veta om Mt. Pinatubo?

January 23

Mount Pinatubo är en vulkan som ligger i den filippinska ön Luzon. Den klassificeras som en stratovulkan, eller komposit vulkan, gjord av andesite och dacite, och täckt av en tät skog. Vulkanen högland mestadels befolkas av Aeta, en inhemsk stam grupp. Vulkanen hade varit vilande i nästan 500 år, när det plötsligt utbröt 1991. Mount Pinatubo utbrott sägs vara en av de mest våldsamma vulkaniska katastrofer av 20-talet.

Mount Pinatubo: s utbrott föregicks av en jordbävning med en magnitud på 7,8 i juli 1990. Epicentrum för jordbävningen var beläget 62 miles (100 km) nordost om vulkanen och det spekuleras att detta kan ha utlöst den vulkanen uppvaknande. I mars 1991 började en massa små jordbävningar att plåga Mount Pinatubo området och i april samma år, freatiskt utbrott inträffade nära vulkanen toppmöte. Denna utveckling ledde så småningom till en massa stora utbrott.

Den 15 juni 1991 ett askmoln uppsteg från vulkanen, som täcker ett område på några tusen kvadrat miles. Denna askmolnet effektivt blockerat ut solen, vilket gör eftermiddagen himlen så mörk som natten över större delen av Central Luzon. Tung ashfall från vulkanen slutligen omfattade en yta på ca 1544 kvadrat miles (4.000 kvadratkilometer). En filt av aska, vilket vittnen liknas vid snö, nådde så långt som Manila, landets huvudstad. Ashfall registrerades också i länder så långt bort som Vietnam, Kambodja och Malaysia.

Om du vill lägga till katastrofen, en tropisk tyfon slog ön på samma dag som Mount Pinatubo hade förutbestämt att ha sin mest climactic utbrott. Även lokala forskare och representanter från US Geological Survey var på plats för att övervaka denna utveckling, och medan många samhällen framgångsrikt evakuerades innan vulkanen första stora utbrottet var många liv ändå förlorade. Kombinationen av vulkanutbrott och tropisk tyfon var helt enkelt för stark.

De som hade rymt vulkanen vrede fångades av ilska av stormen, som böljade stora mängder av stenar, aska, och mineraler runt området. Vittnen uppger att det verkade som om de hade fångats i ett regn av aska och stenblock. Många tak kollapsade under tyngden av detta skräp, döda människor under dem - människor som kanske redan har varit utanför vulkanen kritiska linjen, hade tyfonen inte slog.

Mount Pinatubo våldsamma utbrott tog livet av över 500 personer, fördrivna tiotusentals familjer och härjade inhemska djurlivet. Ett flöde av lahar, aska och andra vulkaniska skräp fortsätter att täcka några drabbade områdena. Mount Pinatubo decimerade också miljarder dollar i fastigheter och infrastruktur och fördrivna över tiotusentals familjer.

Effekterna av Mount Pinatubo slutar inte där dock för utbrottet gjorde sig påmind hela världen. Vulkanen släppt över 5 miljarder kubikmeter aska och andra pyroklastiska materia i miljön och producerade utbrott kolumner når 18.64 miles (30 kilometer) i luften. Utbrottet reducerade även densiteten för ozonskiktet, som det uppnås genom injicering av en stor mängd av aerosoler i stratosfären. De aerosoler bildade så småningom en svavelsyra haze runt om i världen, vilket gör att världens temperaturen att sjunka med i genomsnitt 1.8 grader Fahrenheit (1 grad Celsius).

Den främmande materia i jordens atmosfär gav också världen med en massa strålande solnedgångar och soluppgångar.

  • Mt. Pinatubo är en vulkan som ligger i Luzon.