Vilka är de vanligaste orsakerna till bröst Utslag?

November 25

De flesta bröst utslag är ingen anledning till oro och härrör från vanliga hudåkommor såsom eksem, skabb, eller psoriasis. En allergisk reaktion eller en typ av bröstinfektion kallas mastit kan också orsaka utslag att utvecklas på ett eller båda brösten. Ibland kan utvecklingen av onormala eller oförklarade bröst utslag vara en indikator på olika former av cancer. Några specifika frågor eller funderingar om bröst utslag bör diskuteras med en läkare eller annan vårdpersonal.

Eksem är en av de vanligaste orsakerna till bröst utslag. Dessa utslag visas ofta torr eller fjällande och kan verka röd och inflammerad. En utslag med eksem brukar kliar och kan utsöndras en tunn vätska. En mild fuktkräm som inte innehåller alkohol kan hjälpa till att bli av med ett eksem utslag. Korrektions salvor kan behövas för envisa eksem utbrott.

Skabb är en typ av parasitinfektion som orsakas av en nästan mikroskopisk kvalster och kan ansvara för en del bröst utslag. Den lilla kvalster som orsakar skabb resor från en person till en annan och anses mycket smittsam. Receptbelagda mediciner kan användas för att döda dessa kvalster, men alla kläder, sängkläder och handdukar måste tvättas noggrant för att undvika reinfesta.

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som orsakar förtjockade områden av huden som kan klia eller orsaka smärta. Bröst utslag i samband med detta tillstånd är oftast behandlas med orala eller utvärtes läkemedel. Ultraviolett ljus terapi kan ibland användas, även om vissa läkare är tveksamma till att använda denna form av behandling på brösten.

Mastit är en medicinsk term som används för att beskriva inflammation i bröstet, oftast på grund av en infektion. Detta tillstånd är särskilt vanligt bland kvinnor som ammar och kan ofta behandlas försiktigt med hjälp av varma kompresser och fortsätter att amma trots smärtan. Om en infektion föreligger eller misstänks, är antibiotika normalt föreskrivs.

Vissa former av cancer kan ibland vara ansvarig för utvecklingen av bröst utslag. Om utslag är på bröstvårtan eller om en klump känns under huden, bör en läkare omedelbart rådfrågas för vidare utvärdering. Cancer är bland de minst sannolika orsaker till bröst utslag, men när det inträffar, är tidig upptäckt avgörande. Kirurgi, kemoterapi och strålbehandling är möjliga behandlingsalternativ för de med cancer. Den övervakande läkaren kan arbeta med patienten för att avgöra det bästa tillvägagångssättet för den enskilda situationen.

  • Ett utslag på bröstvårtan eller ett utslag som är tillsammans med en klump under huden bör föranleda en konsultation från en läkare.
  • Kvinnor som inte bär en ordentlig sport-bh under träningen kan uppleva en bröst utslag.
  • Vissa former av cancer kan ibland vara ansvarig för utvecklingen av bröst utslag.
  • De flesta bröst utslag härrör från vanliga hudåkommor, och är inte skadligt.
  • Bröst utslag i samband med psoriasis, en kronisk hudsjukdom, kan orsaka smärta.
  • Mastit är ett tillstånd som är vanligare bland kvinnor som ammar.