Vad är en Ethernet dongle?

October 23

En Ethernet-dongle är en extern enhet som ansluts till en dator, eller annan typ av hårdvara, vilket möjliggör inmatning från en Ethernet-kabel, där ingen tidigare inport fanns tillgängliga. Denna typ av anordning kommer vanligtvis ansluta via en befintlig port, såsom en port universal serial bus (USB), och effektivt verkar som en omvandlare för kabeltypen. Sådana anordningar kan vara fördelaktig i ett antal situationer, såsom för användning med en dator som inte har en Ethernet-port eller om porten inte längre fungerar. En Ethernet-dongle kan också hänvisa till en enhet som ansluts till en Ethernet-port för att ge andra typer av funktionalitet.

Ibland även kallad en Ethernet-adapter, en Ethernet dongle hänvisar ofta till en enhet som ansluts direkt till en dator eller liknande hårdvara. Detta är i motsats till en brygga eller router som ansluts med en kabel till en eller flera separata system. Dongeln normalt ansluta till en dator, eller liknande anordning, genom en annan typ av port, vanligen en USB-port. Detta gör att USB-porten för att sedan användas för att ansluta en Ethernet-kabel till datorn eller enheten, vilket kan vara till nytta för att skapa ett lokalt nätverk (LAN).

Ethernet-kablar används vanligtvis för att överföra data, särskilt mellan två datorer eller mellan datorer och en router. Vissa äldre datorer kanske inte har en Ethernet-port på dem, och användningen av en Ethernet-dongle gör dessa datorer, som fortfarande ofta har USB-portar, som skall anslutas enklare och mer effektivt till ett nätverk. En dongel kan också vara till hjälp i en situation där moderkortet i en dator inte längre känner igen Ethernet-adapter och port på tavlan. Ny programvara kan behöva installeras för att hjälpa styrelsen att erkänna adaptern, och en dongel kan användas för att ansluta datorn till ett nätverk för att ladda ner nödvändig programvara.

En Ethernet-dongle kan också hänvisa till en enhet som ansluter till Ethernet-porten på en dator eller enhet, och sedan gör för andra typer av anslutningar genom den porten. Några av de vanligaste typerna av donglar som ansluter till en Ethernet-port är trådlösa donglar eller adaptrar. Denna typ av Ethernet-dongle kommer typiskt att vara ganska liten i storlek med en liten antenn. När den trådlösa dongeln är ansluten kommer enheten eller datorn kunna ansluta till ett trådlöst nätverk och skicka och ta emot data som om ansluten via en Ethernet-anslutning.