Vad är Rubiner?

September 20

Rubiner, Birthstone av juli är dyrbara ädelstenar som består av korund, krom bundna med aluminiumoxid. Korund kommer i en mängd olika färger, men när det är rött, är det alltid en rubin. Blå eller rosa sorter av korund alltid kallas safirer, även om vissa tvister före om huruvida rosa safir är bara en ljusare färgad rubin.

De flesta rubiner utvinns i Myanmar, tidigare Burma, och andra delar av Asien och Afrika. Några högkvalitativa rubiner har nyligen hittats i Kenya. Några amerikanska delstater, Montana och Carolinas, har också upptäckt rubiner, men de flesta av de bästa pärlor finns i Burma.

Bredvid diamanter, rubiner är de svåraste ädelstenar, med 9 rating på Mohs skala. Deras hårdhet gör dem idealiska för smycken av alla slag, eftersom man inte behöver vara särskilt försiktiga när du bär dem. Nyans av rött varierar, men de mest önskvärda rubiner är djupröd, som ibland kallas duva blod. Lättare variationer kan göra för härliga stenar och är billigare.

Mr G. Vidyaraj, som är bosatt i Indien, äger privat världens största ruby. Stenen, som kallas Rajaratna rubin, är en imponerande 2475 karat. Stenen har asterisms, små fibrer som faktiskt små missbildningar, men den övergripande utseendet på stjärnbild gör stenen bryter ljus i ett stjärnmönster. Sådana rubiner värderas högt och kallas Star Rubies.

Som med de flesta naturliga pärlor, rubiner är inte perfekta. Men många sökande efter rubiner med en stjärnbild, eller unflawed stenar som har störst tydlighet. Med större tydlighet och färre brister, priserna skjuta i höjden. Större unflawed rubiner, de över 03:57 karat, är oftast mycket dyrare än mindre unflawed pärlor, eftersom de är mycket svårare att få. År 2006, en åtta-karats sten säljs för nära $ 4.000.000 (USD). Pris per karat var ungefär 500.000 USD.

För dem av oss som inte är samlare, är en medelkvalitet eller smycken kvalitet sten oftast ganska tillfredsställande, och mycket billigare. Partihandel två karat lösa stenar av medel tydlighet är vanligtvis mindre än 1000 dollar. En mindre, bättre kvalitet sten är i allmänhet att föredra framför en större, bristfällig sten.

Olika kulturer har hänvisat till värdet av rubiner. I Ordspråksboken 31:10, är en dygdig hustru är värt "långt över rubiner." "Rubiner" har också översatts som pärlor, juveler och ädla stenar, beroende på källan. Aryuvedic traditioner tror dessa pärlor stärka hjärtat, återställa balansen i både kärlek och andliga relationer, och bidra till att förhindra missfall.

Modern ruby ​​lore tyder på att den man som ger en kvinna en förlovningsring med en rubin uttrycker passionerad kärlek. Den blodröda färgen på rubiner symboliserar hjärtat. Därför rubiner idag stenen mest förknippas med kärlek.

  • Rubiner är mycket hårda pärlor, vilket gör dem idealiska för smycken.