Vad är Oral förtal?

September 13

Oral förtal, som också kallas ofta förtal, är en skadlig handling sprida osanna påståenden om någon eller något annat, på ett sätt som syftar till att orsaka skada eller som gör skapar skada. Det kontrasteras på skriftliga eller inspelade förtal, som brukar kallas för förtal. De uttalanden som gjorts muntligen kunde ibland också göras i skrift om theyâ € re obeständigt, som att skriva en förtal anteckning på en papperslapp som senare blir kasseras. Thereâ € sa lite förvirring i att separera definitionerna av förtal och ärekränkning. Libel kan också vara oralt, men om det talas, måste det talas i viss permanent och registreras form, såsom på en TV-sändning.

Huvudsakligen är muntligt förtal liknar elakt skvaller. En person sprider ett osant historia om någon eller något annat för andra. Han eller hon kan upprepa historien flera gånger eller ta upp en grupp människor och kommunicera berättelsen till dem alla på en gång. Generellt gäller att fler människor som hör de ärekränkande uttalanden, desto mer skada kan det vara sannolikt att orsaka sina undersåtar.

I en rättslig miljö, oftast muntligt förtal har till bevisad vara skadliga. Det måste finnas några riktiga medel som omfattas av ärekränkande uttalanden lidit skada till följd av dem. Detta kan vara lätt att bevisa eller svåra, beroende på de typer av uttalanden. Upprepande till vänner att en viss verksamhet, till exempel en restaurang, wasnâ € t mycket ren, vanligtvis wouldnâ € t utgör muntligt förtal, även om det uttalandet är i allmänhet inte sant. Dessutom, om ett uttalande är åsikt och tydligt inte presenteras som fakta, itâ € s ofta inte anses förtal.

Exempel på tydligare förtal inkluderar att ha diskussioner om medarbetare som ifrågasätter huruvida deras rykte. Att sprida ett rykte om att en medarbetare har handlas sexuella tjänster för kampanjer är otvivelaktigt skadligt och kan allvarligt påverka den workerâ € s karriär. Även om oral förtal isnâ € t inspelad, rykten lever ofta under långa perioder och fortsätter att sprida sig. Skvaller om klasskamrater i högstadiet och gymnasieskolor fungerar på samma sätt och i vissa fall är så skadlig att det anses mobbning och kan bli föremål för åtal. Ofta kan muntligt förtal vända sig till ärekränkning som människor använder andra medier som Internet för att sprida osanna påståenden.

En person som belastas med ärekränkning har många försvar. Han kan konstatera den muntliga förtal var oavsiktlig eftersom han trodde att uttalandet var sant. Alternativt kunde han hävda att eventuella slutsatser som gjorts kunde ha gjorts av någon annan bedömning av situationen. Ett annat argument är att förtal didnâ € t orsaka skada eller att det inte fanns uppsåt att orsaka skada genom att göra ett uttalande.

Typer av avgifter för oral ärekränkning beror på upplevda skadestånd. Avgifter kan tillkomma straffrättsliga eller civila. Många länder behandlar denna fråga i civila domstolar och Dona € t bedöma varje form av åtal, om inte förtal medförde oerhörda fysiska skador.

  • Skvaller om klasskamrater är en form av oral förtal som kan vara skadliga nog att märkas mobbning.
  • Oral förtal kan orsaka offret att utveckla emotionella och självkänsla frågor.
  • Oral förtal kan orsaka spänningar mellan andra.
  • Skvaller eller ryktet sprider sig i gymnasiet kan vara en form av oral förtal.
  • Oral förtal liknar småaktiga skvaller.
  • Muntlig ärekränkning på arbetsplatsen kan leda till förlust av inkomster samt psykiskt lidande.