Vad är en Clavichord?

September 28

Den klavikord är ett klaverinstrument, liksom cembalo, piano, jungfruliga, spinett och dragspel. Det är i den klass som kallas rutan cittra, lägga det även i sällskap av dulcimer och autoharp. Den huvudsakliga uppdelningen i klavikord är mellan bandförsedda och unfretted versioner.

Den klavikord är byggt i form av en rektangel. När du trycker på tangenterna, bladen, som kallas tangenter, stiger slå strängarna ovanför dem. Spelaren styr dynamiska genom den kraft som används för att slå på nyckeln, men totalt sett är det instrument begränsad i intervallet dess ljud, och kan inte spela extremt högt. Eftersom tangenten måste hållas mot strängarna och inte tillåts att studsa, vid beröring som krävs för klavikordets är annorlunda än för andra klaviaturinstrument.

Den klavikord var favorit instrument för Carl Philipp Emanuel Bach, men om samma känsla har tillskrivits hans far, Johann Sebastian Bach, det faktum att efter hans död Bach senior uppgift var besatt av sex cembalo och klavikord inga tros göra det osannolikt. Hans arbete, korrekt kallas The Well-Tempered Clavier, vilket innebär ett piano, cembalo, eller klavikord, har översatts som The Well-Tempered Clavichord, vilket kan vara ursprunget till idén. Haydn berättade enligt uppgift hans levnadstecknare, att även om han levde i fattigdom på som ung, när han spelade sin klavikord, gamla och slitna men det var han inte avundas ens kungen.

Christopher Hogwood, specialist på barockmusik, har gjort flera inspelningar med fokus på klavikord verk av kända kompositörer, med hjälp av sjuttonhundratalet instrument, inklusive en klavikord som tillhörde Mozart. Clavichord användes av kompositören John Addison i musiken för 1963 filmen Tom Jones, samt vara inspirationen för temat för TV-serien Mord och inga visor.

  • Mozart ägde en klavikord.
  • Johann Sebastian Bach skrev en berömd arbete för klavikord.