Hur man balanserar Rational med Intuitive

October 26

Om du deltog handelshögskola, är chansen att du har lärt dig bara om rationella beslutsprocesser. Traditionella handelshögskolor betonar användningen av rationellt förhållningssätt, förutsatt att näringslivet är förutsägbar. Tyvärr är det inte.

Rationella metoder har sin ansökan, men i oförutsägbara, snabbrörlig, komplex, och miljöer med höga insatser, får du snabbare och mer korrekta beslut när du använder intuition. De högsta prestanda och längsta kör företag i världen är både intellektuellt och intuitivt intelligent.

Tillämpa rationella och intuitiva sätt att dina beslut är mycket som en dans. Vilken leder? Vilken följer? Svaret beror på vilken typ av beslut och situationen du arbetar med. Här följer några allmänna råd om hur man balanserar intuition och rationellt beslutsfattande i olika situationer. Tänk på att dessa är mycket allmänna riktlinjer; varje situation du möter kommer att vara unik:

 • I snabbrörliga, snabbt föränderliga, high-stakes situationer, låt din intuition ta över. Det blir ingen tid för något annat ingrepp. Även om chansen finns alltid att mer information kan ytan, kan beslutet inte vänta. Chefer eller företagare gör djärva, beslut högrisk inför denna typ av situation hela tiden. Du måste lita på din intuition och bo åtagit sig att utöka ditt tänkande för att undvika smala resonemang.

  Under många år, den amerikanska militären prenumererar på en strategi som krävs med hjälp analysen att tänka igenom saker. Sedan år 2003, stödde det tillämpa intuition när man insåg att över 90 procent av de beslut som görs gjordes intuitivt.
 • I nystartade företag under tryck för att flytta idéer framåt samtidigt åstadkomma ett positivt kassaflöde, ofta engagera dig i en stökig blandning av intuition, analytics, och flyger med säte i byxorna. I själva verket kan du vara helt omedvetna om hur du gör dina beslut. Under dessa omständigheter kommer till en överenskommelse om hur du ska bestämma är en bra idé.

  Med tanke på att felfrekvensen för nystartade företag är löjligt hög, för att bromsa vara medveten om hur du bestämmer kan göra ditt företag en som gör det igenom.
 • Om du är en företagare som får en att beslutet high-stakes efter den andra, anser att delegera eller dela beslutsfattande, med hjälp av en mer systematiserad metod förstås av alla beslutsfattare i företaget. Om du gör det kommer att lindra viss press och få en känsla av att vad kan kännas som totalt kaos.

  Detta tillvägagångssätt förbehåller sig också intuitivt och intellektuell energi för att svara på de större frågor som till exempel om du accepterar ett erbjudande att köpa företaget ut.
 • Om ditt jobb kräver anslutning till specifika reglerings eller tekniska standarder, du först använda rationell strategi att följa formella riktlinjer för förfarandet. Som ni få erfarenhet, men du kan förbättra din add beslutsfattande snabbhet och noggrannhet genom att tillämpa intuition.
 • Ju högre insatser och desto viktigare besluten är att mindre tid du har att göra dem. Låt din intuitiva superdator blanda fakta med annan information som du har plockat upp genom den sociala och emotionella miljö. Om du gör det får du en stark känsla av hur beslutet i linje med din kärn syfte och värderingar.

  Framgångsrika företagare och chefer använder sin intuition som en genväg till vettigt ur stora mängder saklig och sensorisk information. De har en medfödd känsla för om de är på rätt väg och kan lätt anpassa sig till överraskningar.
 • Om du gör beslut enligt offentlig eller reglerande kontroll - ofta är fallet i situationer där det krävs ansvar för offentliga (eller investerar) medel - använd ett rationellt tillvägagångssätt för att säkerställa att du har gjort din due diligence. Denna typ av tillvägagångssätt gör beslutsprocessen transparent och ser till att du täcker alla nödvändiga baserna.

  Kom ihåg dock att ju mer komplicerat ett beslut är, desto längre tillämpa ett rationellt synsätt tar. Använd ditt bästa omdöme för att väga tid och komplexitet med snabbhet och precision.
 • Om beslutet görs med fjärr, intakta, eller tvärvetenskapliga grupper eller partnerskap, börja med ett intuitivt take, sedan utforska en rationell metod för att fatta beslut, och följer upp med att bekräfta beslutet att använda kollektiva intuition. Denna strategi är bäst eftersom deltagarna i ett fler beslutsprocess representerar ofta och är ansvariga inför sina egna chefer, myndigheter, affärsenheter, eller för allmänheten.

  Rationellt tänkande beslutet igenom tillsammans stärker relationen och är ett forum för de intressen, behov och olika vyer av deltagarna som skall beaktas; det ger också all den information som behövs för att kommunicera talan till dem som behöver veta.

Dessa är allmänna riktlinjer, så använd ditt omdöme för att anta en strategi som bäst passar varje situation du möter. Och glöm inte att detta inte är ett antingen / eller spel. Det bästa sättet är att blanda intuitivt med rationellt att fatta bra beslut. Vilken av de två har företräde beror på omständigheterna.

Processen du väljer påverkar stödet för det slutliga beslutet. Kollektiv stöd hjälper alla att vara på samma sida när meddela beslutet och under hela dess genomförande, särskilt när saker inte går enligt plan. Det är väl värt tiden att se till att alla har uppnått en komfortnivå med resultatet, att deras farhågor har tagits upp, och att deras kompetens har införlivats i det slutliga resultatet.