Vad är Encomienda?

November 26

Encomienda var ett system som inrättats genom de spanska under de inledande kolonisations ansträngningar på Amerika och Filippinerna. Syftet var att skapa en arbetskraft på ursprungsbefolkningen i dessa områden samt tvinga katolska religionen på befolkningen. Nybyggare från Europa fick en viss del av befolkningen som de skulle befalla. Inföding skulle fungera för deras nyfunna ledarskap, erbjuder hyllning till exempel guld och leverera livsmedel. I gengäld skulle européerna lära dem det spanska språket och religiösa sedvänjor.

Detta system användes först av Christopher Columbus på ön Hispaniola, dagens Haiti och Dominikanska republiken. Han använde en system med vedergällning mot de infödda motstår principer encomienda, vilket ansågs hårda även av periodens standarder. Med hjälp av lokalbefolkningen, började han bygga några av de första bosättningarna, men hamnade decimerar befolkningen genom sjukdom och undernäring.

Inom systemet med encomienda var de infödda inte vara slavar eller med kontrakt tjänare, men i huvudsak avvärjer av européerna. Som conquistador fortsatte sin dominans över Latinamerika, skulle de gripa stammar och använda ledarna som marionett tjänstemän. Dessa populationer ofta också som påtrycknings mellan spanska kolonisatörerna. Till exempel kan en person tilldela godmanskap av en viss grupp som en del av en hemgift i förbindelse.

Många historiker pekar på fördelarna med encomienda som stabilisera lokalbefolkningen i tider av stor omvälvning. Som krig, svält och sjukdomar spridda över Amerika, systemet för arbetskraft och hyllning hålls den infödda befolkningen i linje utan blåsa komplett uppror mot kolonisering. Under tiden, särskilt i 16th och 17th århundradena encomienda medfört stora minskningar av indiska befolkningar.

Till skillnad från engelska, holländska och franska system, som tvingade de infödda befolkningen från landområden, det spanska systemet tillät ursprungsbefolkningen att behålla sina geografiska regioner. Istället encomienda främjat en segmentering av de spanska kolonisatörerna i små tätorter som regleras de infödda. Detta är anledningen till att, trots många grymheter, den infödda befolkningen fortfarande tungt representerat i de regioner i Latinamerika när mycket av de indiangrupper i Nordamerika var effektivt förstört.

Begreppet encomienda var under de första dagarna av kolonisation som antogs av den spanska kronan i 1503. Det var första införts för att belöna de militära tjänstemän ledande avgiften för prospektering över Amerika. Systemet fungerade också till fördel för de spanska genom att hålla befolkningen i schack. Under de kommande två århundradena, den praxis utvecklats till principer för tvångsarbete inte långt bort från slaveriet. På grund av detta faktum, kronan effektivt demonteras begreppet år 1720.

  • Ett porträtt av Christopher Columbus, som använde systemet med encomienda på ön Hispaniola.