Vad är en Jekyll och Hyde personlighet?

June 5

En Jekyll och Hyde personlighet beskriver någon med en dubbel personlighet, varje distinkt och helt motsatt. En sida av en personlighetsklyvning kan vara vänskaplig och lättsam, medan den andra sidan kan återkallas eller även våldsam. Personer med en borderline personlighetsstörning eller bipolär sjukdom ofta beskrivs som denna typ av person.

Medan människor som är lynnig och flyktiga kallas ofta ha en Jekyll och Hyde personlighet, kan vissa vara obekanta med ursprung namnen Dr Jekyll och Mr Hyde. Dessa fiktiva karaktärer skapades av den berömde skotska författaren Robert Louis Stevenson någon gång under 1800-talets slut. Stevensons berättelse byggde på hans egna levande återkommande mardrömmar av att leva två kontrasterande liv.

Författaren berättade en historia om en vetenskapsman som utvecklat en borderline personlighetsstörning efter att ha förtärt ett hopkok han skapade. Stevenson avbildas Dr Jekyll som trivsamt och moraliskt, medan hans alter-ego, Mr Hyde, var ond och omoralisk. Romanen var senare i en film 1931, som blev en klassiker. Karaktärernas namn blev synonymt med en delad personlighet, med ett ena god och den andra ond.

Personer med psykopatiska tendenser ofta beskrivs ha en Jekyll och Hyde personlighet. Den sidan av Dr Jekyll manifesterar som en godhjärtad person som lever ett ärligt och respektabelt liv. Den mörka sidan av Mr Hyde är en explosiv karaktär som släpper loss onda. Psykopater som begår våldsbrott ofta beskrivs som denna typ av person.

Inte alla människor som är märkta på detta sätt är psykopater eller våldsamma. Detta syndrom kan också hänvisa till någon som ändras från vänlig och snäll mot kallt och likgiltig. Personer med bipolär sjukdom, som kännetecknas av humörsvängningar som sträcker sig från upprymdhet till depression, också liknas vid Dr Jekyll och Mr Hyde. Vissa med ledningsfrågor ilska kan också visa sådana egenskaper.

Personer med en metabolisk störning eller en betydande ökning av blodsockernivåerna kan också uppvisa en Jekyll och Hyde personlighet. Fysiska förändringar kan förändra patientens personlighet, vilket gör honom irriterad, fientlig eller aggressiv. När fysisk stress lindras, kan personen ta på en mer lugn och behaglig uppträdande. Denna typ av personlighet kan också tillskrivas missbruk.

  • Någon med en Jekyll och Hyde personlighet kan vara vänlig ena stunden och dras nästa.
  • Vissa med en Jekyll och Hyde personlighet får kämpa med ledningsfrågor ilska.
  • Människor som lider av bipolär sjukdom är ofta anklagas orättvist att ha en "Jekyll och Hyde" personlighet.
  • Människor går igenom alkoholabstinens kan uppleva våldsamma humörsvängningar.
  • Vissa psykiska sjukdomar kan föras vidare från förälder till barn.