Vad är Cross Country Running?

March 25

Terränglöpning är en individ och lagsport för löpare som springer utomhus över naturlig terräng som kan innefatta gräs, kullar, och skogar. Utomhus racing går tillbaka tusentals år, men reglerna för samtida längdåkning löpning först utvecklades i slutet av 19-talet Storbritannien. Kvinnor och män tävlar i lopp som normalt äger rum under hösten och vintern när den ordinarie friidrott säsongen är stängd. Löpare kan utsättas för snö, regn och hagel. De flesta kurser är mellan 2,5 och 7,5 miles (4 till 12 kilometer) lång.

Denna friidrott sport, som det kallas idag, utvecklades i Storbritannien i den 19: e århundradet. Den första officiella nationella mästerskapet hölls i England 1876, även om loppet förklarades ogiltig eftersom alla deltagarna lämnade utsedda kursen. År 1898, England tävlade Frankrike i första internationella terränglöpning konkurrensen. Den officiella internationella mästerskap invigdes 1903 och döptes World Cross Country Championships 1973, när händelsen kom under jurisdiktionen av Internationella friidrottsförbundet (IAAF).

IAAF har inte utvecklat en internationell standard för terränglöpning kurser till stor del eftersom den naturliga terrängen varierar betydligt. I allmänhet, internationella kurser händelse är sling kurser som innehåller befintliga naturobjekt, men undvika höga hinder som djupa diken och farliga områden. En idealisk längdåkning naturligtvis inte korsa en väg och böljande med mjuka kurvor. Löpare börjar tillsammans på startlinjen, och loppet kan startas om någon faller och kolliderar inom de första 328 fot (100 meter).

En cross country rinnande laget i den internationella konkurrensen består vanligtvis av sex löpare, varav endast ett visst antal, ofta fyra, kommer poäng. En individuell löpare får poäng baserat på hans eller hennes position efter målgång. Poängen summeras, och den lägsta-poäng laget vinner.

På grund av de olika rullytorna och terräng, kommer lagen att anta unika strategier för varje lopp. I vissa fall kan det vara meningsfullt att sprint i början för att få klart för publiken löpare på startlinjen. I andra fall kommer löpare upprätthålla en effektiv och jämn takt. Vissa lag kommer att köra tillsammans som en grupp, medan andra lag uppmuntra sina individuella löpare att köra sina egna race.

Löpare som deltar i terränglöpning händelser är ofta utmanas psykiskt såväl som fysiskt eftersom de utsätter sina kroppar till kursen, deras medtävlande och elementen. De har ofta springa genom lera eller snö och uthärda extrema temperaturer utan specialutrustning eller kläder. Dessutom, i många tävlingar löparna kommer att köra i närheten sina lagkamrater och konkurrenter.

Många längdåkning löpare deltar också i övrigt väg och långväga spår händelser under våren och sommaren. Vissa tävlar i bergslöpning, en variant av gränsöverskridande land där konkurrenterna kompletta svåra upp- och nedförs kurser. Andra kan testa deras uthållighet genom att tävla i ultrarunning eller raser som är längre än en traditionell maraton.

  • Längd lag får anta olika strategier för varje lopp.
  • Mountain kör, en variant av terränglöpning, innebär normalt upp- och nedförs joggar.
  • En terränglöpning kurs kan vara upp till 7,5 miles lång.
  • Terränglöpning sker på naturlig terräng.