Vad är HDMI?

March 16

HDMI (High-Definition Multimedia Interface) är en gränssnittsstandard som används för audiovisuell utrustning, såsom HD-tv och hemmabiosystem. Med 19 trådar insvept i en enda kabel som liknar en USB tråd, är kabeln kan bära en bandbredd på 5 gigabit per sekund (Gbps). Detta är mer än dubbelt bandbredd som behövs för att överföra flerkanaligt ljud och video, framtidssäkra gränssnittet för en tid framöver. Detta och flera andra faktorer gör HDMI mycket mer önskvärt än sina föregångare, komponentvideo, S-Video och komposit video.

Signaler som färdas genom HDMI gränssnittet är okomprimerad och helt digital, medan de tidigare gränssnitt var alla analoga. Med ett analogt gränssnitt, är en ren digital källa översatt till mindre exakt analog, skickas till tv, omvandlas sedan tillbaka till en digital signal för att visas på skärmen. Vid varje översättning, förlorar den digitala signalintegritet, vilket resulterar i en viss snedvridning av bildkvalitet. HDMI bevarar källsignalen, vilket eliminerar analog omvandling för att leverera den skarpaste, rikaste möjliga bild.

Tidigare videogränssnitt krävs separata ljudkablar, med de allra flesta människor som använder standard RCA L / R analoga ljudingångar. HDMI, med sitt rika bandbredd och hastighet, bär inte bara video, utan även upp till åtta digitala ljudkanaler för kompromisslös surroundljud. Den ersätter den härva av sladdar bakom systemet med en enda kabel, kraftigt förenkla hela installationsprocessen av hemmabiosystemet samtidigt som de levererar toppskiktet prestanda.

Även standard HDMI eller "Typ A" har 19 trådar, "typ B" kommer att ha 29 trådar. Det senare är riktad för filmindustrin och andra professionella applikationer. Båda sorterna är "Intelligent HDMI," med hänvisning till den inbyggda kapacitet för komponenter för att prata med varandra via gränssnittet. Hjälp information kan ge allt-i-ett-fjärrkontroll funktionalitet och andra driftskompatibla funktioner som inte är möjliga i tidigare teknik gränssnitt.

Detta gränssnitt stöder vanliga videoformat, förbättrad video och high-definition. Det är också bakåtkompatibel med DVI (Digital Video Interface). High-end grafikkort terar en DVI-port kan ansluta till gränssnittet via en DVI / HDMI-kabel. Detta är helt enkelt en kabel med en DVI-kontakt i ena änden och en HDMI-kontakt på den andra. Som regel bör kablarna inte köra längre än 15 fot (5 meter), eller försämring av signalen kan inträffa.

De flesta moderna TV-apparater säljs med åtminstone en HDMI gränssnitt. Vissa experter rekommenderar att två gränssnitt kommer att ge mer flexibilitet, och för dem som vill en spelkonsol, Blu-ray spelare eller annan enhet ansluta, kanske tre tjäna bättre. Flera gränssnitt troligen blivit vanligare på digitala TV-apparater som branschen inkorporerar detta gränssnitt i mer perifera delar.

  • En HDMI kabel.
  • Används i de flesta moderna HDTV, är de högupplösta video-enheter anslutna via HDMI-kablar.