Vad är japansk animation?

June 29

Japansk animation, ibland även kallad anime, är en term med en bred innebörd men som i allmänhet avser karikatyrer som produceras i landet Japan. Det finns en distinkt, kärna stil av japansk animation som hjälper till att definiera en stor mängd av det arbete, men inte alla filmer och TV-program använder den här stilen. Oftast är japansk animation förknippad med överdrift, både i karaktärsdesign och tecken animationer, som sysselsätter en uppsättning over-the-top poser, ansiktsuttryck och anatomiska oegentligheter för att bättre förmedla innebörden av en scen eller rollen som en karaktär. Till skillnad från den allmänna uppfattningen av karikatyrer i USA, japansk animation riktar ofta vuxna tittare och involverar berättelser och karaktärer som behandlar kontroversiella eller komplexa vuxna frågor. Ändå har de flesta av animeringen från Japan är designad för barn och unga vuxna, och det har fått en ansenlig publik utanför landet - så mycket så att vissa icke-japanska företag har försökt imitera stilistiska element i genren.

Ursprunget till många typer av japansk animation kommer från en konstform känd i Japan som manga. Dessa är i huvudsak tryckta serietidningar. Några av de ursprungliga färg animerade filmer var anpassningar av manga berättelser och karaktärer.

Det finns ett brett utbud av berättelsegenrer som japansk animation täcker regelbundet. Dessa genrer kan omfatta allt från tonårs romantik berättelser till science fiction epos. Många av undergenrer har faktiskt namn och integrerade berättelse element för att skilja dem från andra genrer. Mer vuxen-tema animation kan hantera kontroversiella historiska händelser, död eller sexuella ämnen. En stor del av animation som produceras i Japan innehåller även teman som är vanliga i de kulturella och religiösa seder i landet, till exempel buddhistiska eller Shinto filosofier.

Själva animation stil kan vara mycket unikt. Vissa animatörer föredrar att använda realistiska representationer av sina karaktärer, men oftare animeringen lutar mot vilt överdrivna karaktärer. Ett vanligt exempel är överdimensionerade ögonen på många tecken i animeringen, dragna på ett sätt så att ögonen uttrycker en rad känslor som resten av ansiktet inte skulle kunna göra så lätt eller så universellt. Andra exempel är ibland orealistiskt ljusa färgen på en karaktärs hår och förändringar i kroppsproportioner att indikera ålder, status eller personlighet.

Den överdrift i japansk animation sträcker sig till rörelser tecken. I många fall är det gester och kroppsspråk tecken visas som en standardiserad pose som har blivit en klyscha för känslor eller respons det är tänkt att uttrycka. Props eller visuella tricks - som en enda, stor pärla av svett - används i komiska situationer för att definiera hur karaktärer interagerar utan behov av utökad dialog.

Japansk animation har sett några popularitet runt om i världen, och det är regelbundet distribueras utanför Japans gränser. Huvuddelen av exporterade animering är dubbad, även om vissa är bara textade. Musiken och även vissa berättelse aspekter kan tas bort, åter inspelat eller redigerat för att vara mer kulturellt relevant för det land där den är som visas. Vissa företag utanför Japan producerar animeringar som är identiska i stil och form de japanska versionerna och medan dessa inte är strikt anses japanska animationer, de brukar ingår i den bredare kategorin anime.

  • Animetecken.
  • En japansk animation karaktär.
  • En anime flicka igång.