Vad är skillnaden mellan ett snitt och en Excision?

May 15

Kirurger använder specialiserade kirurg färdigheter allmänt kallas ett snitt och en excision. Ett snitt är avsiktlig klippa som utförs i kroppens vävnader, medan en excision innebär att ta vävnad ut, till exempel med en biopsi eller en inflammerad appendix. Som kirurger arbetar med ett stort antal både incisioner och excisioner, är deras användningsområden styrs av vad som specifikt behöver göras kirurgiskt och hälsotillstånd hos patienten. Skillnaden mellan ett snitt och en excision kan också bestämmas genom att titta på deras villkor.

Att få tillträde till den inre miljön är syftet med ett snitt, och en excision görs specifikt för kurativ behandling, i allmänhet för avlägsnande av sjuk vävnad eller organ. När det har fastställts att en patient har en tumör på insidan av hans eller hennes organ, enligt ett kirurgiskt ingrepp för att som en biopsi blir nödvändigt, vilket kräver ett snitt och en excision för borttagning vävnad. Vävnaden sedan ses mikroskopiskt för att avgöra om det finns en malignitet. Detta hjälper läkaren att ge en diagnos och en effektiv regim för behandling.

Många typer av snitt och excisioner används, som till största delen bestäms av den typ av kirurgiskt ingrepp som utförs. Vertikalt produceras i mitten av buken, mittlinjen snitt såsom med en laparotomi, i första hand görs för att gå in i bukhålan. En lumbotomy är en typ av snitt gjort bakåt för att få tillgång till njurarna, till exempel med en nefrektomi eller njurtransplantation. Används för att ta bort brännskador, sekventiella excisioner involverar borttagning av deadened hud vävnadsskikt som förberedelse för att lägga hudtransplantation. Lobectomies är excisioner utförs för att avlägsna en sektion av ett organ såsom hjärnan eller lungorna.

Suturering utförs för att stänga ett snitt, medan en excision inte normalt kräver detta. Nödvändigt för korrekt läkning av kroppens vävnader, suturer resultera från den faktiska sy ihop av kanterna på vävnaden så att de hålls på plats för att underlätta läkningsprocessen. Även suturering görs vanligtvis är det inte det enda sättet att stänga upp ett kirurgiskt sår. Häftklamrar och medicinsk tejp är exempel på andra metoder som används för att uppnå samma mål.

Medicinsk terminologi som används för ett snitt och en excision kan kännas igen på sina suffix. Till exempel, om det kirurgiska ingreppet innebär ett snitt, kommer termen för den att gälla med ändelsen "otomy", till exempel med en episiotomi, snittet görs till perineum under förlossningen för att förhindra traumatisk rivning av vävnader. Suffixet "ectomy" utnyttjas när man hänvisar till en excision av vävnad, såsom med en blindtarms, avlägsnande av en infekterad appendix.

  • Ett kirurgiskt snitt är avsiktlig skuren i kroppens vävnad, vanligtvis vid starten av ett kirurgiskt ingrepp.
  • Episiotemi är ett snitt i perineum under förlossningen för att förhindra traumatisk bristning av vävnader.
  • Suturer användes vanligen för att stänga snitt.
  • Medicinsk tejp kan användas för att täta snitt.
  • Under en excision, en kirurg tar bort en massa eller ett organ.
  • Suffixet -otomy avser skärning utan avlägsnande av vävnad, medan suffixet -ectomy hänvisar till avlägsnandet av vävnad.