Vad är en Jumbo Pool?

March 29

En jumbo pool är en finansiell term som används för att identifiera en Mortgage Backed Securities som stöds av ett antal investerar pooler snarare än en pool som skapats av en enda emittent. En pool av denna typ kommer ofta omfattar användningen av inteckningar i fastigheter över ett större geografiskt område, och kan innebära termer som är mer långsiktig än andra typer av investeringspooler. Tänkte ofta på som ett säkrare alternativ till andra typer av pooler, är jumbo poolen en investering alternativ som sannolikt kommer att tilltala investerare som föredrar att fokusera på mer konservativa erbjudanden som kombinerar lägre volatilitet med en konsekvent om inte spektakulära återkomst.

Det finns flera fördelar med en jumbo pool. En har att göra med det stora omfattningen av pooler som ger stöd för de värdepapper som ingår i investerings arrangemanget. Eftersom flera pooler används för att stödja investeringar, är mycket sannolikt att ingå i poolen ett bredare utbud av fastigheter som kan innefatta både kommersiella fastigheter och bostäder. Detta skapar en känsla av balans som ökar chanserna för en del av de inteckningar som täcker värdepapper för att kompensera förluster på andra bolån med relativ lätthet. Slutresultatet är att investeraren är mindre sannolikt att se jumbo poolen droppe till en nivå som gör det olönsamt.

En annan aspekt som tenderar att skilja en jumbo poolen från andra typer av investeringspooler har att göra med den större geografiska spridning inteckningar som stödjer bolånebaserade värdepapper som är nyckeln till framgång för investeringen. Medan en enda användare poolen kan fokusera mer på bolån i samband med fastigheter i en given stad, stat eller region, kan en jumbo pool inkluderar investeringar som har att göra med fastigheter över hela landet och eventuellt även internationella platser. Denna egenskap kan bidra till att göra de investeringar mindre beroende av vad som händer i den lokala ekonomin och vad som gör att möjligheten för låntagarna att förbli aktuell på bolån som används för att stödja de värdepapper.

Eftersom en jumbo pool anses vara en relativt säker investering, avkastningen är i allmänhet inte lika imponerande som pooler som bär en högre grad av risk. Samtidigt, dessa returer är oftast lättare att projicera med noggrannhet. Detta innebär att investerare normalt kan se fram emot att få avkastning på löpande under flera år utan att behöva ägna en hel del tid och ansträngning för att utvärdera prestanda jumbo poolen.

  • Vissa banker gruppera flera inteckningar tillsammans i ett paket för försäljning till en investerare.