Vad är Monarkfjärilar?

April 28

En monark fjäril (Danausplexippus) är en av de vackraste och mest intressanta fjärilar i världen. Monarker har distinkta ljusa orange vingar med svarta ådror och yttermarginaler. De svarta yttre marginaler spräcklig med vita fläckar som är den svarta kroppen. Forewingsna har tre mörkorange fläckar nära spetsarna, och de bakre vingarna är avrundade och ljusare orange.

En monark fjäril ser ut som den bara har fyra ben eftersom de två främre benen är dvärgväxta och hålla uppkrupen nära kroppen. De följer den 4-stegs livscykel alla fjärilar och malar, går från ägg, till larv (larv), till puppa eller puppa (kokong), till vuxen fjäril. Denna metamorfos är en av de stora under livet.

En vuxen hona lägger en liten ridged ägg på undersidan av en milkweed blad. Ägget hårdnar och efter några dagar en liten larv framträder. Den larv är ringat med färgglada band av grädde, svart och gult. Först den äter ägget fallet för näringsämnen, då milkweed lämnar.

Milkweed innehåller gift i form av giftiga cardenolide glykosider, som fungerar som Monarch naturliga försvar mot rovdjur. Eftersom den vuxna fjärilen läppjar bara mat men kan inte äta, är det upp till larv att konsumera bladen som ger den vuxna sin medfödda försvaret. Noxious milkweed invaderar jordbruksmark, vilket gör Monarch en välgörande insekt.

The Monarch larv äter dag och natt för att öka sin vikt, och kommer att molt 4 gånger i processen. När den når en längd av ca 2 inches (5 cm), finner den till en lämplig plats för att fästa ett bakben och hänga upp och ner. Den använder sin spinn att skapa en silkes lim för att hålla det säkert, börjar sedan sprider sin hud eller exoskelett. Den nya huden hårdnar till en grön vaxartad puppa. Denna kokong blir allt transparent som det närmar sig 10-14 dagars märke när den vuxna Monarch träder, dess vingar våta och skrynkliga.

Den vuxna Monarch butterfly kommer att bo på den brutna kokong pumpa blod i venerna i sina vingar för att blåsa dem. När uppblåsta de tillåts torka i luften, då monarken är redo att ta flyget. Det kommer att få sin näring nu från att dricka blomma nektar med en snabel, eller långa tunga. När det snabelliknande organet inte används den är upprullad på munnen.

Ögonen på en Monarch butterfly är föreningen, gjord av många mindre ögon. De kan se färger och bilder. Fjärilarna besitter också sinnena hörsel, känsel och smak / lukt. Den vuxna växer inte, och livslängden av den vuxna Monarch varierar. Om det av den kokong i början av sommaren kommer det att bor ca 2-5 veckor, men om det visar sig i slutet av sommaren kommer det att leva under vintermånaderna.

En av de mest fantastiska sakerna med Monarch fjäril är att vissa arter är flyttfåglar, flyger över 2.200 miles (3540 km) varje höst från kylan norr om USA och Kanada till varmare områden som Kalifornien, Florida och Mexiko. Monarch fjärilar i tusental bosätta sig i samma träd generation efter generation. Dessa livsmiljöer krymper dock inspirerande naturvårdare arbeta för att reservera en del av dessa områden för att säkerställa överlevnaden av monarkfjärilen.

Monarch larver skapade rubriker 1999 då en publicerad rapport i tidskriften Nature visade att pollen från genetiskt modifierade (GM) "Bt majs" dödade larverna. (Bt är ett bekämpningsmedel som används av ekologiska jordbrukare eftersom det avdunstar bort i solen och kan lätt tvättas bort. GM majs, dock har modifierats genetiskt för att innehålla Bt bekämpningsmedel i DNA av själva anläggningen.) Testerna utfördes om fångenskap exemplar, eftersom Monarch larver äter inte majs, men dödsfallen betonade oro för att när vind och naturliga processer sprids GM pollen i den omgivande miljön det kommer att få oönskade effekter, inte bara på monarker, men på många arter av insekter och även andra växter och angränsande grödor.

De ljusa färgerna i Monarch butterfly är vad varna rovdjur giftet den innehar. En fågel som tar en nyp av en vinge kommer kräkas och kom ihåg att inte försöka att tydligt färgad insekt igen. Av denna anledning icke-giftig nordamerikanska Viceroy fjäril (Limenitis Arkippus) har anpassat sig till ser nästan exakt ut som den monark!