Vilka är de vanligaste orsakerna till smärta i brösten och klumpar?

August 4

Under en kvinnas liv, kommer brösten genomgå många förändringar. En del av dessa förändringar kan orsaka bröstsmärtor och klumpar. De flesta sådana frågor är inte en orsak till oro. I några fall kan dock dessa förändringar visar att ett allvarligt tillstånd: bröstcancer.

Sammansättningen av en normal bröst markerar det som ett utmärkt område för till synes onormala texturer och förnimmelser. Eftersom fettvävnad utgör en stor del av brösten, kan en tunn kvinnans muskler möjligen kännas genom bröstet, vilket kan verka som klumpar. Olika körtlar och kanaler - främst till stöd i mjölkproduktionen - kör också genom bröstet. Om dessa strukturer är aktiva eller växer, kan de orsaka ömma bröst, ömhet, smärta eller klumpar. Lipom och adenoses är två vanliga typer av smärt fettvävnad tillväxt som kan finnas hos kvinnor.

Hormonella förändringar kan också underlätta bröstsmärtor och klumpar. Således eventuella avvikelser som inträffar under graviditeten, pubertet och menstruationen är mindre sannolikt att resultera från ett allvarligt tillstånd. Unga flickor i synnerhet kommer att uppleva många bröst förändringar under puberteten, eftersom hormonella förändringar slagbröstutveckling. Den månatliga menstruationscykeln är en annan tid när hormonerna är extremt active.Breast smärta följer ofta pre-menstruation hos många kvinnor, speciellt yngre kvinnor, och denna typ av smärta kallas cyklisk mastalgi.

Icke-cykliska mestalgia, å andra sidan, hänvisar till smärtsamma bröst som inte är kopplade till en menstruationscykel. Denna typ av smärta beror på bildandet av en cysta eller annan godartad knöl i bröstet. Den cysta kan uppstå från smitta, en kronisk eller ärftlig sjukdom, eller enkelt klädd. Kvinnor över fyrtio års ålder är de mest benägna att utveckla denna sjukdom. Ett annat villkor som kan bilda cystor är fibrocystiska bröst, vilket går att identifiera genom rörliga, gummiliknande cystor som uppstår i de bästa eller sidoområden brösten.

Smärtsamma bröstinfektioner kan bero på bakterier eller virus sjukdom. En typ av infektion som kallas mastit kan ta tag under amning. När en infektion har satt in, kan symtom bortsett från bröstsmärta och klumpar inkluderar bröst missfärgning, bröst svullnad och feber. En allvarlig infektion kan orsaka en varfyllda cysta, eller en böld.

Även om det är det minst troliga orsaken till bröstsmärtor och klumpar, presenterar bröstcancer ett allvarligt hot mot kvinnor i alla åldrar och bakgrunder. Om en klump upptäcks under en självrannsakan eller en läkarundersökning, bör ytterligare tester utföras. Kvinnor som har en familjehistoria av bröstcancer bland nära släktingar, eller kvinnor som upplevde tidigt eller fördröjd menstruation eller klimakteriet kan löpa ökad risk och bör ha rutin mammografi början omkring år 40. Symtom på bröstcancer är variabel: bröst klumpar, deprimerade hud fickor och drivit in bröstvårtor med en blodig urladdning kan orsaka, men själva smärtan kan eller inte kan förekomma.

För bröstsmärtor och klumpar, är kanske den bästa behandlingen vaksamhet. Koffein och fett minskning kan lindra godartade symptom hos vissa kvinnor. Motion och vitaminintag kan också vara till viss hjälp. Behandlingar för malignitet kommer typiskt kräva kemoterapi och, i vissa fall, kirurgiskt avlägsnande av påverkad vävnad eller hela bröstet. Kvinnor kan dra nytta av att bli bekant med deras individuella bröststrukturer och genomföra månatliga själv tentor att upptäcka och notera eventuella plötsliga bröstförändringar.

Det första steget i en självrannsakan är att undersöka utsatta bröst i en spegel, axlar rätade och armar på höfterna. Alla ändringar bör noteras, såsom missfärgning, urladdning, eller fördjupningar eller höjas hud. Därefter bör individen höja den icke undersöka handen eller placera den bakom huvudet och grundligt känna varje bröst och bröstvårta i en cirkulär eller upp-och-ner rörelse för att leta efter knölar eller fördjupningar i bröstvårtorna. Detta steg bör också upprepas liggande, och dämpade hud får stöd i att upptäcka för antingen position. Eventuella misstänkta avvikelser, oavsett var de befinner på bröstet, bör remitteras till en certifierad läkare eller sjuksköterska.

  • Bröstsmärta följer ofta pre-menstruation hos många kvinnor.
  • En bröst kan upptäcka tidiga tecken på bröstcancer.
  • Mastit är en ganska vanlig sjukdom hos ammande mödrar.
  • Närvaron av elakartad cancer kan kräva avlägsnande av hela bröstet.