Vad är skillnaden mellan akryl och glas akvarier?

July 31

Det finns en hel del skillnader mellan akryl och glas akvarier.

Glas är en lång tid favorit hos många akvarister eftersom det är traditionell och har därför en lojal följande. Akvarister som gynnar glas tror akryl är ett dåligt val eftersom det repor lättare än glas. Även om detta är sant, har materialet många fördelar jämfört med glas.

För en, är akryl 17 gånger starkare än glas, mjukare och mer flexibel än glas, vilket gör det mycket slagtålig.

För det andra väger 50% mindre än glas, vilket gör det mycket mer portabel.

För det tredje, isolerar akryl 20% bättre än glas, vilket minskar temperatursvängningar och sparar på uppvärmning och kylaggregat räkningar.

Om dessa förmåner är inte tillräckligt, är sömmarna av dessa tankar molekylärt svetsas. Det harts som används för att täta dem kemiskt smälter de två delar av material i ett stycke för en tydlig polerad söm som är praktiskt taget inte kan läcka.

En annan fördel är att den har en transparens rating på 93%, vilket är klart som optiskt glas. I själva verket, passerar akryl mest ljuset av något känt material.

Av alla dessa skäl så gott som alla moderna offentliga akvarier är gjorda av akryl. Och medan materialet kan repa, är repor lätt kratsade ut utan att behöva ta bort fisk eller vatten.

Många myter har lagts till vila om akryl. Vissa trodde att det kunde vända spröda eller gult med tiden. Plast kan göra detta, men akryl inte. Andra tror dessa tankar båge och förvränga. En tank tillverkad av detta material till ordentliga specifikationer kommer inte böja eller snedvrida. En varning som min vara viktigt att veta är dock att det är brandfarligt. Du kommer inte vill skapa stämning genom att ställa ett brinnande ljus på toppen av din tank.

Den bästa typen av akryl för ett akvarium är inhemska cell rösterna. Polycast är ett utmärkt varumärke, men andra märken kommer också att göra en enastående akvarium. Rohm and Haas, Cyro Acrylite och Lucite är bara några.

Vid sökning efter en akryltank, bör toppen som har utskärningar för filter och tillträde vara samma tjocklek som väggar och botten. Observera också att dessa akvarier behöver står som stödjer hela botten av tanken att fördela vikten jämnt.

Fler akvarister varje dag vänder sig till akryl på grund av dess många fördelar. Om du byter från en glastank, kom ihåg att använda akryl verktyg för att rengöra väggarna i tanken, aldrig en rakkniv. Du kan köpa stora plastknivar för detta ändamål.

Glas tankar har spelat en historisk roll i fishkeeping, och kommer att fortsätta att ge njutning för dem som förblir lojala. Men på ett objektivt översyn av fakta finns det ingen tvekan om att akryl tankar är den våg av nuet och den våg av framtiden.

  • En akryl akvarium.