Vad är en Fertilitet test?

August 17

När en kvinna inte blir gravid efter 6 till 12 månader för att försöka eller hon håller med missfall, hon och hennes partner ofta gå till en läkare för att genomgå en fertilitetstest. Läkaren går vanligtvis en spermie test för män och ett test för att avgöra äggstocken funktion för kvinnor. Testet visar att problemet som orsakar problem med att bli gravid, vilket gör att läkaren att besluta om en lämplig behandling.

En läkare anser flera faktorer när rekommendera en fertilitetstest inklusive ålder paret och tid under vilken de har försökt bli gravid. En fertilitetstest för kvinnor består vanligen av en fysisk undersökning, en analys av sjukdomshistoria, en ägglossning kontroll, tester för att kontrollera om en normal livmoder och öppna äggledare, och en diskussion om hur ofta och när samlag. Fullständig utvärdering kräver oftast ett par månader att genomföra, så tester kan utföras under loppet av flera menstruationscykler.

För män innebär en fertilitetsprov brukar testa ett spermaprov, som människan kan producera hemma eller på ett labb, beroende på läkaren. Läkaren studerar provet för att bestämma antalet spermier, deras former, deras rörelse och några tecken på infektion. Läkaren kan också hänvisa mannen till en urolog för testning av urinvägarna.

För kvinnor, läkaren oftast börjar fertiliteten testet genom att utföra en fysisk undersökning och analys av sjukdomshistoria, inklusive menstruationsfunktion, graviditet historia, sexuellt överförbar sjukdom (STD) historia och preventivmedel historia. Läkaren genomför sedan en pap-test och blodprov. Andra tester läkaren kunde utföra inkluderar hysterosalpingografi (HSG), röntgen av livmodern och äggledarna; trans ultraljud; hysteroskopi, att med hjälp av ett teleskop liknande anordning titta igenom livmoderhalsen; och laparoskopi, med hjälp av ett teleskop-liknande enhet för att titta igenom ett litet snitt vid naveln. Läkaren kan också ha kvinnan genomföra självtester - med hjälp av urinprov och basala kroppstester temperatur - hemma för att kontrollera ägglossning så hon kan riktigt tajma samlag.

Infertilitet kan vara ett resultat av parets ålder, problem med mannens spermier, onormala hormonnivåer, könssjukdomar och livsstilsproblem. Statistiken visar infertilitet kan spåras till kvinnan i 65 procent av fallen, och mannen är ansvarig för infertilitet hos 20 procent av fallen. Resten av tiden kan ingen orsak hittas för infertilitet problemet. Så många som två tredjedelar av par som får fertilitetsbehandlingar går på att bli gravid.

  • Endometrios och polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) kan leda till problem med infertilitet.
  • Blodprov kan hjälpa läkarna avgöra ett par fertilitet.
  • På grund av reproduktiv medicin, är graviditet blir möjligt för fler par upplever infertilitet frågor.
  • Kvinnliga reproduktiva systemet.