Vad är en Curry Comb?

September 2

En curry kam är en typ av specialiserad häst kam. Det är i första hand används för att ta bort lera och smuts som är torkat rätt in i pälsen på hästen. Det finns tre alternativ: plast, gummi och metall. Plast- och gummi versioner är säkra att använda på en regelbunden basis, men metall kammen bör endast användas under speciella omständigheter.

En unik funktion i curry kam är att den har ett handtag som glider över handen av groomer att hålla den säker vid tandborstning. Detta ger groomer ett bättre grepp och möjliggör en mer noggrann rengöring jobb. Den genomsnittliga curry kam är ungefär lika stor som en människas hand och är i allmänhet rund eller oval, utan de kommer också i rektangulära former. På framsidan av kammen finns flera rader av korta tänder. Under borsta, dessa tänder arbeta sig in i pälsen på hästen och hjälper få bort all smuts och skräp som är närvarande.

Curry kam är normalt den första kam som en groomer plockar upp under en daglig grooming session. Det används vanligtvis genom att borsta pälsen i en cirkulär rörelse, tills hela den inbäddade smuts och skräp lyfts och släpps. Denna typ av grooming är också hälsosamt för hästen eftersom de cirkulära rörelser att stimulera huden och främja frisättningen av naturliga oljor. Hästen behöver dessa naturliga oljor för att hålla sin hud återfuktad och skydda den från skador och infektioner. Det är därför daglig grooming rekommenderas alltid för hästar.

När du väljer vilken typ av kam att använda, tänk på att det är säkert för en groomer att använda en plast eller gummi curry kam på en häst dagligen. Alla delar av hästen kan borstas med denna typ av kam, förutom ben och huvud. Huden på dessa delar är för känslig för den genomsnittliga curry kam, men speciella, mjukare kammar kan köpas för denna uppgift. Metallversionen aldrig rekommenderas att användas direkt på pälsen av en häst, eftersom det anses vara för grov och kan orsaka skador på hår och hud. Metall kammar används vanligen för att rensa ut andra borstar och att arbeta med små oroshärdar på hästens päls när andra kammar inte är effektiva.