Vad är en Lariat?

August 30

I en värld av boskapsuppfödning, är en LASSO en längd av flätat läderrep brukade wrangle eller fånga boskap, i allmänhet genom att bilda en ögla och snaring djurets ben eller huvud. En typisk lariat används av arbets cowboys på en boskapsranch skulle vara mellan 40 till 50 fot (12,2 till 15,2 m) i total längd, och skulle ha en metall ögla eller flätad ögla i ena änden för att användaren att skapa en ögla eller glidande snaran. En LASSO används ofta i rodeo tävlingar att snärja får eller ungdjur frisatta från specialpennor till en ring.

Ordet lariat är faktiskt en amerikansk korruption av den spanska la reata, som betyder "repet." Amerikanska cowboys misstolkat den ursprungliga spanska frasen, konvertera den till singularis lariata och slutligen till LASSO. Fastän ord LASSO och lasso kan användas omväxlande för att beskriva ett lindat rep, är LASSO allmänhet vara ett substantiv och lasso används som ett verb. En cowboy skulle inte använda ett lasso för att säkra sin häst; han skulle använda en lariat att lasso djuret.

En traditionell lariat noggrant flätad från långa tunna remsor av kondition läder genom en arbetsintensiv process. En lariat Maker fäster skickligt nya avsnitt av läder till repet tills den når önskad längd. En ranch hand eller cowboy spolar repet och fäster den till sadeln på sin dominerande kastsidan. För att snärja en vandrande djur, bildar cowboy en stor slinga av rep och kastar den strax före målets benen. Djuret ska kliva in i slingan och fastna som slip knut eller snaran stramar.

En lariaten kan också användas för olika rep tricks, såsom en spinnslinga som färdas längden cowboy'sens kropp. En skicklig lariat handler kan också hoppa genom en stor ögla av spinning rep eller snara små rörliga mål på avstånd eller på hästryggen. Vissa artister kan använda en traditionell lariat för stunt arbete, men andra använder speciellt modifierade lariats för sina rutiner.

Det finns också en stil av smycken känd som en LASSO halsband. En lariat halsband är en lång lång kedja bärs löst runt halsen eller stängd med en speciell spänne som skapar en Bolo eller lasso loop utseende. De två ändarna av en LASSO halsband är utformade för att hänga fritt från bärarens nacke, ungefär som en LASSO loop.

  • En lariat är repet används av en cowboy som lasso ett djur.