Börshandlade fonder: Bättre än Mäklare

July 29

Även om de flesta investerare är nu bekant med börshandlade fonder (ETF), fonder förblir det mest populära investeringsinstrument val med en marginal på 12: 1.

Orsakerna till dominansen av fonder är flera. För det första har fonder funnits mycket längre och så fick en bra försprång.

För det andra, till stor del som en naturlig följd av det första skälet, de flesta bolag pensionsplaner och pensionsfonder fortfarande använder fonder istället för ETF: er; som deltagare, du har inget annat val än att gå med fonder.

Och slutligen, den stora majoriteten av ETF: er är indexfonder, och indexfonder kommer inte att bli landets favoritinvesteringsinstrument som helst snart. De bör, men de kommer inte. Folk är bara inte så logiskt.

Index fonder, som närmast liknar ETF, har funnits sedan 1976 då Vanguard först rullas ut Index Investment Trust Fund. Sedan dess har Vanguard och andra fondbolag skapat hundratals indexfonder spåra alla tänkbara index.

Ändå indexfonder förblir relativt obskyra. Enligt siffror från Investment Company Institute, index fonder har mindre än 8 procent av alla pengar som investeras i fonder.

Varför skulle någon vilja investera i indexfonder eller index ETFer? När allt de finansiella proffs som kör aktivt förvaltade fonder bringar många år och tiotusentals dollar utbilda sig på platser med riktig murgröna på väggarna, som Harvard och Wharton.

De vet allt om ekonomin, börsen, affärstrender, och så vidare. Borde du inte tjäna pengar på sina kunskaper genom att låta dem välja den bästa korg av investeringar för dig?

Bra fråga! Här är problemet med att anställa dessa finansiella whizzes, och anledningen till att indexfonder eller ETFs sparka allmänhet deras ivy-league rumpor: När dessa whizzes från Harvard och Wharton gå till marknaden för att köpa och sälja aktier, de är oftast att köpa och sälja lager (ej direkt, men genom marknaderna) från andra whizzes som tog examen från Harvard och Wharton.

En whiz satsningar som ABC lager går ner, så han säljer. Hans före detta klasskamrat satsningar som ABC lager är på väg upp, så han köper. Vilken vina är rätt? Halva tiden är det köparen; halva tiden, det är säljaren. Under tiden du betalar för all handel, för att inte nämna vina stilig lön medan allt detta köp och försäljning pågår.

Ekonomer har ett namn för en sådan marknad; de kallar det "effektiv". Det betyder i allmänhet att det finns så många smarta människor analysera och dissekera och studera marknaden att chanserna är små att någon susa - oavsett hur whizzical, oavsett hur tjock hans Cambridge accent - kommer att kunna slå förpackningen.

Det, i ett nötskal, varför aktivt förvaltade fonder tenderar att släpa indexen, oftast med god marginal.

Om du vill läsa mer om varför aktie-plockare och marknadsanställda nästan aldrig slå index, plocka upp ett exemplar av det nyskapande A Random Walk Down Wall Street av Princeton ekonomen Burton G. Malkiel. Boken, nu i något som sitt 200 upplaga, finns i pocket från WW Norton & Company.

Det finns också en hemsida som drivs av något av en indexerings fanatiker (hey, det finns värre saker att vara) som är packad med artiklar och studier i ämnet. Du kan ägna dagar läsning!