Vad är färgbeständighet?

July 15

Färg beständighet är en del av det visuella intrycket system som tillåter människor att uppfatta färg i en rad olika tillstånd, och att se några konsekvens i färgen. Ett äpple som är rött i den ljusa morgonen solljus kommer också i rött i levande ljus och sent på eftermiddagen, när våglängder av ljuset som finns är faktiskt väldigt olika. Likaså om äpplet är delvis i solen och delvis i skuggan, kommer en observatör läsa hela äpplet som rött. Detta tillåter någon att känna igen äpplet även om förutsättningarna har förändrats, med ögonen uppfattar färgen som relativt konstant.

Detta system är en del av ett större system av subjektiva beständighet. Subjektiv konstans används av hjärnan för att hjälpa människor uppfattar objekt i föränderliga situationer. Detta säkerställer att de kan erkänna dessa föremål, som bistår med förståelse av världen och kan också bli viktiga för säkerheten. Till exempel, förmågan att känna igen en specifik form kan hjälpa någon undvika fara, och förmågan att kompensera för avstånd när du tittar på en scen kan också vara viktigt. Subjektiv beständighet gör också människor att identifiera och länka tematiska element, som sett när folk känner igen ett konstverk eftersom det visar en välbekant scen.

Färg konstans använder ingången från olika kon celler i näthinnan. Konerna är sensibiliserade för varierande ljusvåglängder, och deras kollektiva uppgifter behandlas av hjärnan för att bestämma vilka färger någon ser på. Färger kan påverkas av vilka våglängder av ljus är tillgängliga, och genom att omgivande färger, vilket är anledningen till att en färg kan se väldigt olika ut beroende på vad som är placerad bredvid.

Denna aspekt av den mänskliga färgseende systemet upptäcktes på 1970-talet. Det var faktiskt en fotograf som identifierade färgbeständig fenomen, kanske för att fotografering kräver ofta en mycket hög medvetenhet om färg och ljus. Färg beständighet har sedan studerats ingående för att lära mer om hur människor ser färg, och hur synen på färg kan förvrängas.

Många exempel som används för att visa färgbeständig och tricks som kan spelas med färg använder ett rutnät som kallas en Mondrian. Gallret består av en serie fyrkanter, med försöks manipulera tillgängliga ljusnivåer för att se hur människor uppfattar färgerna på rutorna. En orange fyrkant, till exempel, kan tyckas rött i en annan våglängd, och rutor av samma färg kan se olika ut beroende på vilka färger som omger dem.

  • Färg konstans använder ingången från olika kon celler i näthinnan.