Vad är Frey syndrom?

September 7

Frey syndrom är en störning i vilken en stark salivsvar ersätts med svettning och rodnad hud på vissa delar av ansiktet. Denna reaktion sker vanligen som ett svar på livsmedel som generellt orsakar extrem salivavsöndring och oftast inte är förknippade med smärta. Det noterades först 1923 av en polsk läkare vid namn Lucie Frey. Baillarger syndrom, Frey-Baillarger syndrom och auriculotemporal syndrom är också vanliga namn för samma sjukdom. Det är ett villkor

Uppkomsten av Freys syndrom inträffar ofta efter avlägsnande av, eller kirurgi på, parotis körtlar. Dessa körtlar är de största spottkörtlar i kroppen och är belägna i framför öronen. Det är parotis körtlar som utsöndrar saliv i munnen. I vissa fall kan en skada också orsaka Frey syndrom.

När en person är skadad eller har kirurgi på dessa körtlar, kan nerver som ansluter till den skadas. Ofta en nerv som kallas auriculotemporal nerven är skadad; emellertid kan postganglionära parasympatiska nervfibrer som leder till öronspottkörteln också skadas under operationen. Om detta inträffar dessa nerver kan felaktigt förena sig med de nerver som leder till svettkörtlarna. Som ett resultat, i stället för att stimulera saliv svar på mat, är svettkörtlarna stimuleras och personen börjar svettas som ett svar.

Svettningar kan visas längs kinderna, på pannan, hårbotten och hals. Dessutom kommer en person med Freys syndrom också märka rodnad i ansiktet, på kinderna. Denna rodnad kommer vanligtvis sträcker sig till baksidan av öronen också. Dessa symptom uppträder när man äter mat som normalt stimulerar salivsvar. Lukten av vissa livsmedel, samt att se eller ens diskuterar livsmedel som normalt skulle orsaka salive, kan också utlösa detta svar hos personer med detta tillstånd.

Det är oftast onödigt att bedriva någon form av tester för att diagnostisera Frey syndrom. Om det finns en fråga om riktigheten i diagnosen, som kallas ett test en stärkelse jod-test kan utföras. Detta innebär att placera jod på den hud som är direkt framför örat. Pulveriserat stärkelse placeras därefter över den torra jod. Patienten stimuleras av åsynen eller smaken av mat och om joden mörknar under stärkelse, anses det ett positivt test för tillståndet.

Behandla Freys syndrom är ofta onödigt eftersom symptomen är mer av en irritation än ett hälsoproblem. De flesta behandlingsmetoder bara ge tillfällig lindring och är inte botemedel för sjukdomen. En av de vanligaste och längsta varaktiga former av behandling är botulism toxin injektioner. En patient som har denna störning kan också välja att använda en antiperspirant att minska uppkomsten av svett. I extrema fall kan dessa symtom vara allvarliga nog för att motivera ytterligare åtgärder och kirurgi kan anses ett alternativ.